fbpx

header

“Na drugi pogled”: vizuelna umetnost “servirana” online

na-drugi-pogled-online-izlozba

Online platforma “Na drugi pogled” objedinjuje po 10 radova vizuelnih umetnika iz Srbije i Austrije, a ovog puta će biti izložena dela autorki Lane Vasiljević i Eve Marije Šartmiler. Radovi koji nose nazive “Tamo-ovamo / Ecstasy” i “Lost Authenticity” ukazuju na način kako evropska društva posmatraju “sebe” i “druge”, vodeći se po principu istorije odnosa i migracije.

 

 

Prevazilazeći neretko neosnovane motive poput stereotipa koje Austrijanci i Srbi neguju među sobom, platforma “Na drugi pogled” briše utiske nastale na prvi pogled, kao što to obično biva. U 2022. godini, osim izvanredne umetnosti, akcentuje se i obeležavanje 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije -pa otud i dodatna motivacija za “guranje” umetničkih dela u prvi plan.

 

Lana Vasiljević, umetnica iz Srbije, bavi se grafičkim dizajnom još od 2002. godine, a tokom godina je imala priliku da organizuje deset samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u raznim državama. Radovi joj se nalaze se u Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Telenor kolekciji, kao i u privatnim kolekcijama. S druge strane je austrijska umetnica Eva Marija Šartmiler, ostvarena na polju konceptualnih instalacija koje uključuju i digitalne tehnologije, performanse, kao i sociopolitičke i sociokulturološke elemente.

 

Austrijski kulturni forum osmislio je online platformu “Na drugi pogled” u vidu izlagačkog prostora za umetnički sadržaj, u periodu kada su okolnosti neizvesne širom planete, ali mogućnosti i dalje ima na pretek – ovo je jedna od njih.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište