fbpx

header

“Muzeji za 10” – radost za ljubitelje umetnosti i sve je besplatno

Muzej za 10

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija.

 

Najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru. Osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

 

Manifestacija Muzeji za 10

 

Objediniće obeležavanje Evropske noći muzeja (četvrtak, 14. maj), Međunarodnog dana muzeja – (sreda, 18. maj), kao i Nacionalne nedelje muzeja – (14-20. maj).

 

Nacionalni teatar

 

Muzej Narodnog pozorišta takođe će učestvovati na Manifestaciji „Muzeji za 10“ i tokom sedam dana prikazaće bogat program čiji će se sadržaj zasnivati na baštini nacionalanog teatra koja se čuva i neguje kroz istoriju.

 

Programi će se odvijati na više lokacija unutar kuće, a publika će imati mogućnost da upozna teatar i sa one druge strane koju ne poznaje. Кroz unutrašnjost zgrade Narodnog pozorišta će ih voditi stručni predavači koji će ih upoznati sa određenim tajnama nastanka pozorišne umetnosti.

 

Svim danima u toku Manifestacije, osim 14. maja, Muzej će biti otvoren od 11-18 časova, a za publiku koja posećuje predstave na Velikoj sceni pre i tokom prve pauze predstave.

 

Ulaz besplatan

 

Tokom sedam dana programa u preko 60 gradova i mesta Srbije, više od 120 učesnika na preko 180 lokacija priprema brojne sadržaje.

 

Ovogodišnja tema

 

Fokus je na ulozi muzeja kao jedinstvenih mesta otkrića gde se pored učenja o prošlosti otvaraju vidici za nove ideje, što ujedno predstavlja dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti.

 

Po tradiciji, u muzejima i drugim ustanovama kulture u Beogradu i širom Srbije biće organizovani i dodatni, besplatni programi poput: gostujućih izložbi, autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, projekcija arheoloških, etnoloških i dokumentarnih filmova i koncerata.

 

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište