fbpx

header

“Muzeji za 10” – radost za ljubitelje umetnosti i sve je besplatno

Muzej za 10

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija.

 

Najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru. Osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

 

Manifestacija Muzeji za 10

 

Objediniće obeležavanje Evropske noći muzeja (četvrtak, 14. maj), Međunarodnog dana muzeja – (sreda, 18. maj), kao i Nacionalne nedelje muzeja – (14-20. maj).

 

Nacionalni teatar

 

Muzej Narodnog pozorišta takođe će učestvovati na Manifestaciji „Muzeji za 10“ i tokom sedam dana prikazaće bogat program čiji će se sadržaj zasnivati na baštini nacionalanog teatra koja se čuva i neguje kroz istoriju.

 

Programi će se odvijati na više lokacija unutar kuće, a publika će imati mogućnost da upozna teatar i sa one druge strane koju ne poznaje. Кroz unutrašnjost zgrade Narodnog pozorišta će ih voditi stručni predavači koji će ih upoznati sa određenim tajnama nastanka pozorišne umetnosti.

 

Svim danima u toku Manifestacije, osim 14. maja, Muzej će biti otvoren od 11-18 časova, a za publiku koja posećuje predstave na Velikoj sceni pre i tokom prve pauze predstave.

 

Ulaz besplatan

 

Tokom sedam dana programa u preko 60 gradova i mesta Srbije, više od 120 učesnika na preko 180 lokacija priprema brojne sadržaje.

 

Ovogodišnja tema

 

Fokus je na ulozi muzeja kao jedinstvenih mesta otkrića gde se pored učenja o prošlosti otvaraju vidici za nove ideje, što ujedno predstavlja dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti.

 

Po tradiciji, u muzejima i drugim ustanovama kulture u Beogradu i širom Srbije biće organizovani i dodatni, besplatni programi poput: gostujućih izložbi, autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, projekcija arheoloških, etnoloških i dokumentarnih filmova i koncerata.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište