fbpx

header

Muzej afričke umetnosti predstavljao Srbiju u Luandi

Unesko, Vlada Angole i Afrička unija, od 27. novembra do 2. decembra 2021. godine organizivali su Bijenale u Luandi – „Panafrički forum za kulturu mira“ čiji je cilj prevencija nasilja i rešavanje sukoba podsticanjem kulturne razmene, međugeneracijskog dijaloga i promocijom rodne ravnopravnosti u Africi.

 

U Muzeju afričke umetnosti (MAU) ističu da se Bijenale u Luandi organizovali drugi put i obeleženo je temom Afričke unije za 2021. godinu.

 

– Umetnost, kultura i nasleđe su poluge za izgradnju Afrike koju želimo – navodi MAU. Ovogodišnje izdanje Bijenala održano je u hibridnom formatu, kombinujući virtuelne sadržaje i događaje uživo.

 

 

Veliki broj zemalja učesnica na svojim virtuelnim nacionalnim paviljonima proslavljali su Afriku i njene brojne dijaspore nizom kulturnih sadržaja.

 

Paviljon Srbije, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, ponosno predstavljao je Muzej afričke umetnosti u Beogradu kao prvi i jedini antikolonijalni muzej u Evropi koji je u potpunosti posvećen kulturi i umetnosti afričkog kontinenta.

 

 

Muzej afričke umetnosti kontinuirano nastoji da populariše i približi znanja o umetničkom stvaralaštvu Afrike i da doprinese razvoju i jačanju prijateljskih odnosa Srbije sa zemljama afričkog kontinenta. Bijenale u Luandi nudi dragocenu mogućnost da ovaj beogradski muzej predstavi svoje programe na globalnoj platformi koja omogućava ravnopravno učešće i prostor za razmenu ideja i primera dobre prakse i međugeneracijski dijalog.

 

Afro festival, izložba „Reflekt – Namibija 30 godina nakon oslobođenja”, konferencija „Savremena umetnost Afrike u doba pandemije” i brojne elektronske publikacije samo su deo predstavljenih programa Muzeja afričke umetnosti kojima se slavi nepregledno bogatstvo i kulturni diverzitet Afrike.

 

 

Jedan bračni par je sa Crnog kontinenta u Beograd doneo čitavu riznicu

 

Podsećanja radi, Muzej afričke umetnosti osnovan je 1977. godine pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, kada je tu pohranjena zbirka Vede Zagorac i doktora Zdravka Pečara. Tokom dve decenije provedene u zapadnoj Africi, prvo kao novinar, a kasnije kao diplomata i jugoslovenski ambasador u sedam afričkih država, doktor Pečar je zajedno sa svojom suprugom Vedom Zagorac stekao široko poznavanje afričke istorije, kulture i umetnosti, koje je potkrepljeno negovanjem bliskih odnosa sa ljudima Afrike. Upravo su prijateljski odnosi sa afričkim državnicima i „običnim čovekom“, kao i velika istrajnost, omogućili dobrotvorima Zagorac/Pečar da sakupe vredne primerke čiji je veći dao danas izložen na stalnoj postavci Muzeja. Dobrotvori su poklonili gradu Beogradu najveći deo svoje kolekcije, ali je značajan deo još uvek u privatnom vlasništvu porodice Pečar. Osnovna kolekcija Muzeja kontinuirano je obogaćivana otkupima i poklonima, ne samo pojedinačnih predmeta, već i čitavih zbirki, tako da muzejska zbirka sada sadrži nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne umetnosti, poreklom iz zemalja zapadne, centralne i istočne Afrike.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište