fbpx

header

Miona je došla iz Rima i u SKC donela “Refleksiju ravni”

refleksija-realnosti

Slikarka Miona Marta Marković doputovala je iz Rima, gde godinama živi, da se predstavi beogradskoj publici samostalnom izložbom „Refleksije ravni” u SKC-u.

 

Miona Marta Marković predstavnica je srednje generacije savremenih vizuelnih umetnika, a platna koja čine ciklus „Refleksije ravni“ nastala su simbiozom dve prethodne slikarske faze – „Refleksija ravni“ i „Refleksija ravni 2.0“. Na delima „Refleksija ravni“ prvi put se okreće geometrijskom slikarstvu bez stilizovanih ljudskih figura, dok je najnovija serija slika „Refleksija ravni“ nastala spontano.

 

 

Izložba „Refleksije ravni“ ujedinjuje sva platna i pergamente koji se bave istraživanjem u geometrijskoj apstrakciji.

 

– U slikarskoj fazi „Refleksija ravni“ kao i „Refleksija ravni 2.0“, realizujem dela u oblasti apstraktnog slikarstva gde samo ime ciklusa upućuje na međusobni uticaj dvodimenzionalnih ploha (ravni). One se reflektuju u susednim površinama, prenose i modifikuju geometrijske oblike formirajući ritmičnu kompoziciju – kaže Miona Marta Marković.

 

Objašnjava da se istraživanje u ovoj likovnoj fazi prvobitno odnosi na ritam dobijen deljenjem kompozicije na manje geometrijske forme i na kolorit koji je mutirao u odnosu na prethodni slikarski period.

 

 

– Mnoga platna novog ciklusa, spram onih koje čine opus „Refleksija ravni“, pretrpela su redukciju kolorita, na tim delima korišćene su dve boje sa valerima: žuto/crno, zeleno/crno, ružičasto/crno, plavo/crno, crveno/crno ili pak plavo/smeđe, izvedene kombinovanom tehnikom: akrilne boje, grafitna olovka i kolaž – priča Miona Marta Marković.

 

Ona ističe da je u njenim slikama česta upotreba kolažiranja, ne samo notnog teksta koji daje posebnu strukturu slici i povezuje muziku i likovnu umetnost, nego i književnog koji sam po sebi ima likovnu formu.

 

Miona Marta Marković je rođena 1979. u Somboru, a diplomirala je na odseku zidno slikarstvo na Fakultetu Primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Magistrirala je na Accademia di Belle Arti u Napulju i doktorirala savremenu istoriju umetnosti na Università Sapienza u Rimu. Od 2006. članica je ULUS-a, a od 2009. stiče status samostalnog umetnika.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište