fbpx

header

MCpresento – Artist Talks umetnice Zorice Čolić

MCpresento

6. jula, u 18 časova, održaće se Artist Talks, koji će voditi kustoskinja Maja Ćirić sa umetnicom Zoricom Čolić.

Razgovor se održava u sklopu MCpresento platforme u saradnji sa Umetničkim prostorom U10.

 

MCpresento – Artist Talks je nastao iz potrebe da se javnim razgovorima popularizuju uvidi u nove umetničke prakse. Nomadska platforma je rezultat simbioze aktivnih umetnika i nezavisne kustoskinje dr Maje Ćirić.

 

Cilj platforme je da „pokrene gomilu” (MC – move the crowd) u smeru razumevanja aktuelne umetničke produkcije. U kontekstu transhumanizma, posthumanizma, sajber kapitalizma i sličnih teorija i sa njima povezanih fenomena.

 

Zorica Čolić je vizuelna umetnica, rođena u Srbiji, koja živi i radi u Njujorku. Koristeći širok spektar medija kao što su video, zvuk, pronađeni materijali i tekst. Često kombijnuje hibridizovane oblike,  bavi se temama koje ljudsko telo posmatraju kao kulturološki simptom.

 

 

Utemeljujući svoju praksu u istraživanju, ona kritički istražuje kako se naše fizičko i mentalno zdravlje ukrštaju sa politikom, ekonomijom, polom i seksualnošću.

 

Čolić je bila rezidencijalna umetnica na nezavisnom studijskom programu muzeja Whitney. Bila je na programu „Artist in the Marketplace” u Muzeju umetnosti u Bronksu.  Kao i mentorskom programu za umetnike-imigrante NIFA; Institutu za elektronske umetnosti, Alfred, Njujork. Takođe i u Međunarodnoj letnjoj akademiji, Salcburg, Austrija.

 

Završila je osnovne studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i master studije elektronske integrisane umetnosti na Univerzitetu Alfred.

 

Čolić je izlagala internacionalno na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, uključujući one u: „Elizabeth Foundation for the Arts Project Space”, Njujork; Energetski muzej u Santralistanbulu, Istanbul, Turska; Muzej savremene umetnosti, Lajpcig, Nemačka; Muzej istorije Jugoslavije, Beograd. Dobitnica je stipendija od institucija kao što su: Fondacija za savremenu umetnost (Njujork, Njujork), KulturKontakt (Austrija), Ministarstvo kulture (Srbija), Gete institut (Nemačka). Objavljuje tekstove i medijske radove, a nedavno su objavljeni video i tekst „Cutaneous Vision” u časopisu Flat, izdanje „Touch”, čiji je osnivač UCLA odeljenje za Design Media Arts.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište