fbpx

header

Kulturni događaji u Beogradu poslednje julske nedelje

Olja Ivanjicki

 

Umro je drug Tito

 

U Muzeju Jugoslavije uvek dobre izložbe

 

U Kući cveća organizovana je nova postavka „Umro je drug Tito“, autora Tatomira Toromana.

U Starom muzeju je postavka Muzejska laboratorija – intervencije na stalnoj postavci u kontekstu kraja Drugog svetskog rata.

 

Vuk i Dositej

 

U Muzeju Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) možete pogledati stalnu postavku posvećenu Vuku Karadžiću i Dositeju Obradoviću, dvojici reformatora srpskog jezika.


Nakit Balkana

 

U Etnografskoj spomen-zbirci Hristiforu Crniloviću – Manakovoj kući (Gavrila Principa 5) u toku je stalna izložba „Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja“. Pored toga možete videti i izložbu radova učenika i maturanata „Tehnoart Beograd“ škole zamapinstvo i umetničke zanate u Manakovoj kući. Na izložbi su predstavlejni đački radovi smerova: juvelir umetničkih predmeta, graver umetničkih predmeta i stilski krojač. Inspirisani tradicijom i oslanjajući se na znanje i umeće mentora profesora, đaci su ručnom izradom dizajnirali savremena autentična dela koja će posetioci Manaove kuće moći da vide tokom leta.

 

Jednoga dana ću ti nedostajati

 

U galeriji Podroom (Trg republike 5/1) u toku je “One Day You Will Miss Me”, samostalna izložba Julije Gajsbaher, kustosa Thomasa Likeca – kritička refleksija na smanjivanje javnog prostora, koji utiče na izgled jednog grada i otvara brojna pitanja za društva u krizi. Kao primer tvorci ove postavke uzimaju projekat Beograd na vodi. Otkrijte zašto.

 

U snu se rešavaju problemi na javi

 

Odlazak u Dom omladine Beograd (Makedonska 22), da pogledate izložbu “31 san”, autorke Đurđe Grčević, zauvek će vam ostati u sećanju, verovatno zato što se postavka bavi večnom temom. Projekat “31 san” predstavlja sponu između jave i sna. Mnogi bi rekli da to nije toliko važno, jer ustajanjem počinje novi život, a kad zaspimo krećemo u drugi. I ti životi se razlikuju, ali se zapravo prepliću. Svi mi u snovima razvrstavamo dešavanja iz budnog života.

 

Godina Nikole Dobrovića u SANU

 

Nećete pogrešiti i ako u Galeriji SANU (Knez Mihilova 35) pogledate novu izložbu. Naime, povodom 125 godina od rođenja akademika Nikole Dobrovića (1897-1967) 2022. je proglašena godinom ovog srpskog, pa i srednjoevropskog arhitekte i urbaniste, a time je realizovana monografska izložba o Dobrovićevom životu i delu.

Kula u Skadarliji

 

U Kući Đure Jakšića (Skadarska 34) u toku je izložba akvagrafija “Akvature i Beogradine” Duška Miloševića, arhitekte, slikara i pisca. Poslednjih nekoliko godina Duško je postigao veliki uspeh svojim ciklusom akvagrafija pod nazivom “Kule i gradine” o čemu smo više puta pisali. Tema ove nove izložbe je arihitektura prikazana kroz akvarel, ovoga puta sa posebnim akcentom na beogradske motive.

 

Sećanja

 

U Galeriji grafičkog kolektiva (Dragoslava Jovanovića) u toku je Majska izložba grafike 2022, u Prodajnoj galeriji “Beograd” (Kosančićev venac 12) izložba Jadranke Protić “Erhemera/Monochromes”, a u Galeriji RTS dve izložbe – “Kozara 1942 – Bosanskogradiški srez” i “Sećanje na jugoslovenske umetnike”.

 

Žene Balkana

 

U Narodnom muzeju Srbije možete pogledati osnovnu postavku koja se tiče kulture umetnosti iz prošlosti teritorije Srbije i šireg regiona od praistorije do 20. veka. U Velikoj galariji, u toku je izložba „Femina Balcanica: mater, matrona, augusta, dea. Žene na Balkanu u antičko doba“.

Udaja

 

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6) u toku je izložba „Wedding Balls“ Nele Milić, koja obuhvata fotografije i priče dvanaest žena koje nisu izabrale da se udaju za mladoženje, već su iz određenih razloga ostale same, ali su obukle venčanice i fotografisale se pored semafora, saobraćajnog znaka ili poštanskog sandučeta. Na izložbi saznajte njihove razloge zašto su izabrale da ostanu same.

 

Kneginjin konak

 

U Konaku kneginje Ljubice je stalna postavka “Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“. U toku radnog vremena možete obići Spomen-kuću Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Arheološko nalazište Vinča, Muzej Paje Jovanovića i Muzej banjičkog logora.

 

Slikajte ljude i pišite ono što govore

 

U Galeriji Artget (Trg republike 5/1) možete pogledati izložbu grupe “Jednostavno rečeno” pod nazivom „Jutro naše zore-tražeći fabriku, otkrili smo grad!“. Ova nesvakidašnja grupa traga za pričama o kulturnom i industrijskom nasleđu, pa nema sumnje da su prikupljeni narativi, fotografije, video i audio zapise, razgovori sa ljudima, pravo blago jedne životne sredine, u ovom sličaju njihovog Priboja. Uzgred rečeno, njihov rad, odnosno izložba „Jutro naše zore-tražeći fabriku, otkrili smo grad!“ može vas inspirisati da i vi uradite neke slične, sjajne stvari ukoliko ste ljubitelj ljudi i njihovog okruženja u određenoj sredini.

 

Jedna je Božana

 

U Muzeju Narodnog pozorišta u toku je izložba o Božani Jovanović. Izložba „Božana – slikar kostima“ posvećena je čuvenoj srpskoj kostimografkinji Božani Jovanović, koju su zajednički priredile Ivana Žigon i Dušica Кnežević.

 

Evolucija

 

U Galeriji prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemgdan 5) u toku je izložba „Evolucija“ autora B. Ivančevića, M. Paunovića, Z. Markovića i S.Alaburića.

 

Dinastja Obrenovića

 

U Konaku kneza Miloša u Topčideru (Bulevar patrijarha Pavla 2) možete pogledati stalnu postavku posvećenu Prvom i Drugom srpskom ustanku i dinastiji Obrenović.

 

Vilerovi gobleni

 

U Etnografskom muzeju u toku su dve izložbe – “Vilerovi gobleni – slike iglom islikane” i “Ja nosim vas, vi nosite mene”, koja čini zbirku obuća iz Etnološke zbirke Muzeja Vojvodine.

Tehnika

 

U Muzeju nauke i tehnike u toku je izložba “Galerija 51 – Vernisaž – Umetnička dela iz zbirki muzeja nauke i tehnike”, koja obuhvata trideset odabranih dela likovne umetnosti.

 

Prva bolnica

 

U okviru ovog muzeja, u Odeljenju Muzeja Srpskog lekarskog društva, u toku je izložba “Prva varoška bolnica”, posvećena prvoj varoškoj bolnici, sadašnjoj zgradi Srpskog lekarskog društva u Beogradu. Tu je i stalna postavka – Medicina Srbije kroz vekove.

 

Miša Janketić

 

Osvežite sećanje na legendarnog glumca na izložbi “Mihailo Janketić – Pozorišna posveta“ u Muzeju pozorišne umetnosti.

 

Zapadna Afrika

 

U Muzeju afričke umetnosti pored stalne postavke “Umetnost zapadne Afrike iz zbirke Pečar”, ne propustite vođenje kroz tematsku izložbu “Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja”. U okviru ove postavke je i radionica za decu „Od pokreta do oblika“.

Bidermajer

 

U Istorijskom muzeju Srbije u toku je fantastična izložba “Od bidermajera do Mediale – slikarstvo 19. I 20. veka“.

 

Alžirsko-srpski umetnik

 

Ako ste ljubitelj poštanskih markica, parvo mesto za vas je PTT Muzej, u kom je izložba alžirske filatelije srpsko-alžirskog umetnika Adela Faresa.

 

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište