fbpx

header

“Кrug” srpskog slikara iz kolekcije Rokfelera stiže u Beograd

Krug

Moderna galerija Beograd u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević  iz Sremske Mitrovice, u periodu od 10. juna do 10. jula 2022. godine predstaviće beogradskoj publici remek-delo Lazara Vozarevića, sliku “Кrug” koja je više od pola veka bila u jednoj od najznačajnjih umetničkih kolekcija na svetu – kolekciji Dejvida Rokfelera.

 

Pored slike “Кrug” koja će zauzimati dominantnu poziciju u galeriji, biće predstavljena i važna (arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika.

 

Izložbu prati i publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof.dr Lidija Merenik, kustos galerije Lazar Vozarević, Marija Vuruna, viši konzervator – restaurator, Mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd Vojislav Noveski.

 

Zahvaljujući  nizu povoljnih okolnosti i zalaganju agilnih pojedinaca, nedavno je stigla u Beograd slika “Кrug” Lazara Vozarevića, u prevodu Cercle ili Circulo, iz 1967. godine, impozantnih dimenzija 208 x 160 cm, izlagana na Devetom Bijenalu u Brazilu u Sao Paulu iste godine, u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim “pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.

 

-Slika je na Bijenalu u Sao Paulu izlagana u sastavu selekcije Jugoslavije i bila je otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera. Decenijama potom, vraćena je u umetničku sredinu njenog nastanka. Pripada poznom, tzv. “postenformelnom periodu“ Vozarevićevog opusa, spada među njegova remek-dela, da bi premijernim prikazivanjem u Beogradu upotpunila predstavu o visokoj vrednosti i istorijskoj ulozi ovog umetnika u srpskom slikarstvu, druge polovine 20. veka – navodi istoričar umetnosti prof. dr Ješa Denegri.

 

Tokom trajanja izložbe  ‘’КRUG’’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, koje će galerija posebno najaviti.

 

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište