fbpx

header

Kasting emocija u Galeriji ULUS

Samostalna izložba “Kasting” Edite Кadirić biće otvorena u sredu 2. marta od 18 časova u beogradskoj Galeriji ULUS.

 

-U Editinoj analizi društvenih odnosa moći i mehanizama prinude, njeni crteži i animacije ne prikazuju doslovno (zlo)upotrebu ženske snage, fizičke i mentalne, ali ni nedostatak moći žene da se odupre. Njeni likovi devojčica, devojaka i žena – mističnih, tajanstvenih, distanciranih, čudnih, krhkih (da li i slabih?), utonulih u sebe, zatečenih, mirnih i/ili pomirenih – medijumi su različitih psihičkih stanja, unutrašnjih konflikata, ali i različitih faza fiziološkog i psihološkog razvoja – konstatovala je Suzana Vuksanović.

 

Ova kustoskinja je istakla da narativ crteža-slika-predstava Edite Kadrič izrasta iz nataloženog sećanja, proživljenog iskustva i „opipljivih“ emocija, kojima želi da izrazi vidljive manifestacije promena u moći, položaju i (političkoj) svesti žena.

 

Edita Кadirić je vizuelna umetnica čiji se rad bazira na istraživanju prepoznavanja i nelagode kroz vizuelni „storytelling“. Кroz bazični medij crteža istražuje ljudsku psihologiju koristeći različite interpretacije, uključujući teatralnost kao poseban efekat pozornosti.

 

Kadrič je stekla visoko obrazovanje iz domena vizuelnih umetnosti (Akademija umetnosti Novi Sad, FLU Beograd, i Fakultet lepih umetnosti Barcelona). Više puta je nagrađivana. Izlagala je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu . Živi i radi na relaciji Francuska – Španija – Srbija.

 

Izložba ”Kasting” će trajati do 14. marta 2022. godine. Radno vreme Galerije ULUS je od ponedeljka do petka, od 12 do 19 časova, kao i subotom od 10 do 14 sati.

 

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište