fbpx

header

“Jedan minut zauvek” na pet nivoa Muzeja savremene umetnosti

jedan-minut-zauvek

Prva samostalna Izložba slavnog austrijskog umetnika Ervina Vurma „Jedan minut zauvek“ biće otvorena 7. aprila u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Postavka će biti na svih pet nivoa, a posetioci je mogu pogledati od 7. aprila do 9. avgusta.

 

Reč je o prvoj samostalnoj izložbi ovog istaknutog autora u Srbiji i njegovo prvo veliko predstavljanje na Balkanu koje teži da prikaže njegov kompleksan tridesetogodišnji opus.

 

Sem jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) postavku obuhvataju i njegovi drugi ikonični radovi kao što su „Uzana kuća” (Narrow House), „Debeli automobil” (Fat Car), „Debela kuća” (Fat House), apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo Vurmovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike, kao i nova produkcija.

 

Ervin Vurm (1954) jedan je od trenutno najistaknutijih autora savremene svetske umetničke scene. Međunarodno priznanje stekao je jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.

 

Posebno za izložbu “Jedan minut zauvek” u Beogradu Ervin Vurm je izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda. S tim u vezi ova sveobuhvatna izložba, zamišljena po koncepciji kao introspektivna pre nego retrospektivna navode iz MSUB.

 

Naslov izložbe “Jedan minut zauvek” nosi u sebi paradoksalnu sintezu prolaznosti i večnosti u težnji da podseti na neke ikonične Vurmove jednominutne i performativne skulpture, ovom prilikom oživljene i ponovo izvedene, a koje jedino kroz učešće publike ostavljaju mogućnost i verovatnoću da će stečeno iskustvo zauvek biti upamćeno.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište