fbpx

header

Izložbi „A galaksija okolo sija“ prestižna nagrada

a-galaksija-okolo-sija

“Politikinu” nagradu za 2021. godinu dobio je Vladan Radovanović za izložbu “A galaksija okolo sija”. Žiri je izložbu ocenio kao jedinstven projekat na umetničkoj sceni u Srbiji, rad koji je nastajao i uobličavao se u dugom vremenskom periodu i koji je zbog složenosti tehničkih uslova mogao biti izveden tek u današnje vreme, kako je naveo žiri u obrazloženju.

 

Izložba Vladana Radovanovića održana je u prvoj polovini septembra u Hali 4 Beogradskog sajma kao monumentalna zvučno lumino-kinetička instalacija, a najboljom u 2021. godini u Srbiji proglašena je odlukom žirija koji su činili: istoričari umetnosti Ljiljana Ćinkul, likovna kritičarka dnevnog lista “Politika”, profesorka na Кatedri istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu Simona Čupić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Svetlana Mitić i nezavisni kustos Saša Janjić (predsednik), kao i urednica Кulturnog dodatka “Politike” Marija Đorđević.

 

a-galaksija-okolo-sija

A galaksija okolo sija

 

-Sam rad je sastavljen od slike, skulpture, animacije, teksta i muzike ali obuhvata i arhitekturu, svetlost, taktilnost i kretanje posmatrača. Ovaj složeni rad je na neki način kruna karijere umetnika koji je na našoj umetničkoj sceni prisutan skoro sedamdeset godina i koji je svojim nekonvencionalnim pristupom i beskompromisnim stavom uspeo da spoji izuzetnu teorijsku misao i praktičan rad – naveo je žiri u obrazloženju.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište