fbpx

header

Izložba „Vinča projekat: Novi izazovi za arheologiju“

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti 28. marta biće otvorena “Izložba „Vinča projekat: Novi izazovi za arheologiju“, autora Nenada Tasića, Kristine Penezić i Damira Vlajnića.

 

Izložbu, na kojoj će biti prikazani rezultati rada arheologa, geologa, geofizičara, antropologa, inženjera, geodeta, konzervatora, otvoriće dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Danijel Sinani.

 

Izložba “Izložba „Vinča projekat: Novi izazovi za arheologiju“ osmišljena je u dve celine: Jedna celina prikazuje metodologije i procedure koje su primenjene u okviru zaštitnih iskopavanja na Vinči, dok su u drugoj celini izdvojeni najznačajniji i najzanimljiviji rezultati sa ovih istraživanja.

 

S obzirom da je tokom prethodnih nekoliko godina istraživan najmlađi sloj Vinče koji datira od srednjeg veka, publika će imati prilike da se upozna i sa tim aspektom nalazišta.

 

Istražen je deo velike srednjovekovne nekropole a novootkrivenih više od 300 grobova su još iz perioda između 9. i 14. veka nove ere.

 

Pored toga prikazan je i materijal praistorijske epohe od neolita do bronzanog doba.

 

Kao što je od ranije poznato, Vinča – Belo brdo je jedno od najznačajnijih praistorijskih nalazišta u jugoistočnoj Evropi, koje krije 9 metara debeo sloj u kojem su zabeležene gotovo sve etape života na ovom mestu počevši od 5800. godine stare ere pa sve do danas.

 

Na ovom mestu sa tako dugim kontinuitetom života posebno su značajni slojevi neolitskog perioda koji su dali materijalnu kulturu izuzetnog zanatskog umeća i prefinjenog ukusa. Najpoznatije su vinčanske figurine, najčešće u obliku ljudske figure izrađene od terakote.

 

Od 2010. godine traju napori da se deo nalazišta koji je pogođen klizištem spasi i istraži pre nego što prirodni procesi odnesu vredne podatke i dragocene predmete u nepovrat.

 

Na zaštiti Vinče angažovan je interdisciplinarni tim koji je tokom prethodnih 11 godina predano radio na spašavanju ovog izuzetnog kulturnog blaga.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište