fbpx

header

Izložba „Ulični spavači“ u Uličnoj galeriji

Hajdi-Ulični-spavači-izlozba

Izložba Hajdane Kostić „Ulični spavači“ biće otvorena 21. januara u 20 časova u Uličnoj galeriji.

 

Hajdanini spavači su smešteni tamo gde ne pripadaju, na ulici, na mestu svih, spavaju. Ne znaju da su izloženi pogledima, osudama, pohvalama. Spavaju, duboko usnuli, opušteni i prepušteni nepoznatom, ali svom, intimnom sili svog podsvesnog bića.

 

Spavači su Hajdanini prijatelji, crtani kada zaspu na kauču posle kućne žurke, članovi porodice zavaljeni u fotelje nakon nedeljnog ručka, stranci nacrtani u vozovima, na stanicama, plažama. Oni su stvarni.

 

– Ulični spavači vam se daju, nesvesno, nevoljno, ali u potpunosti. Izloženi i rajnivi, izvučeni iz svojih svetova i postavljeni na ulicu, izazivaju vas da utonete sa njima u san, u svoje dubine, u dubine nas ljudi. Izazivaju vas, povlače, nagovaraju. Pozivamo vas da se prepustite. Makar na tren da odlutate sa njima u oblake, u nepoznato – navode organizatori.

 

Hajdana Kostić je slikarka i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Njeni crteži nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta: Americi, Japanu, Engleskoj, Austriji, Belgiji, Ukrajini, Španiji, Francuskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

 

Organizator je nekoliko humanitarnih izložbi. Bavi se i street artom, te je realizovala nekoliko vizuelnih rešenja za ulepšavanje Podgorice.

 

Njen poslednji uspešni projekat bio je „365“, tokom kojeg je objavljivala po jedan crtež svakog dana na društvenim mrežama. Projekat je trajao dve godine.

 

Ministarstvo kulture Crne Gore je sufinansiralo izložbu „Ulični spavači“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište