fbpx

header

Izložba Tesline rođake “U čast Puškinu” u Galeriji 73

Mira Maoduš

Izložba “U čast Puškinu” Mire Maoduš biće otvorena u četvrtak, 15. juna sa početkom u 19 časova u Galeriji 73 u Beogradu.

 

-Prvi utisak do koga će zainteresovani posmatrač doći na zamišljenoj retrospektivi Mire Maoduš jeste njena stabilnost i istrajnost u izboru opšteg koncepta slike. Rečeno najkraće, Mira Maoduš je, gotovo bez perioda traženja slikarskog obrasca svoje radove počev od 70-tih godina, formirala u svom vizuelnom narativu sa osećajem sigurnosti bez alternative – rekao je Đorđe Kadijević.

 

Ovaj istoričar umetnosti je dodao da je pred slikom Mire Maoduš gledalac lišen očekivanja neke alternative i od prvog trenutka ispunjen osećanjem da se nalazi pred umetničkim delom koje ne iziskuje neko traženje.

 

-Na prvi pogled reklo bi se da Maodušova slika uvek na isti način i ponavlja istu “temu”. Ali to je samo prvi, pogrešan utisak. Ozbiljnijim posmatranjem oslikanih površina čijim izgledom Maodušova naizgled kazuje sve što se slikom može kazati na način formalno i misaono homogen. Tako nastaje dubiozni utisak da ona slika uvek “isto”, dok vremenom ne postane razgovetna izvesnost da svaka od njenih slika ima svoju individualnost – rekao je Đorđe Кadijević.

 

Mira Maoduš je studirala slikarstvo u Školi za primenjene umetnosti u Frankfurtu (1965-1968), gde joj je jedan od profesora bio Jozef Bojs, zatim na Akademiji (Accademia di belle arti) u Veneciji (1969-1972) i Akademiji (Ecole National Superieur des Beaux-arts) u Parizu (1972-1975). Osim u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Japanu, boravila je u Rusiji, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Udata je za dr Riođija Nakazatoa, profesora, dekana, rektora i predsednika Kjoricu Univerziteta u Tokiju, koji sada živi u Beogradu. Član je japanske grupe umetnika Ša-Đi-Cu od 1983. i ULUS-a od 1987. godine.

 

Učestvovala je na zajedničkim likovnim smotrama, između ostalih na Majskim i Jesenjem salonima u Parizu, Izložbama UENO muzeja u Tokiju, Izložbama Slobodna akademija slikarstva u Milanu, Oktobarskim salonima, Jesenjim izložbama, Izložbama Crtež i mala plastika u Beogradu itd. Samostalno izlaže od 1973, u otadžbini i širom sveta, između ostalog u Narodnom muzeju Srbije, Galeriji Ulusa, Galeriji 73, Galeriji Ruskog doma, Galeriji savremene umetnosti u Kruševcu, Gradskoj galeriji u Užicu, Muzeju Hercegovine u Trebinju, itd.

 

Mira Maoduš u svojoj biografiji navodi još jedan interesantan podatak – pradeda njene majke Sofije Tesla, rodom iz Raduča, rođeni je brat oca Nikole Tesle. Porodica Maoduš se nastanila u Beogradu posle preživljenih užasa i genocida ustaša nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

 

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište