fbpx

header

Izložba Tesline rođake “U čast Puškinu” u Galeriji 73

Mira Maoduš

Izložba “U čast Puškinu” Mire Maoduš biće otvorena u četvrtak, 15. juna sa početkom u 19 časova u Galeriji 73 u Beogradu.

 

-Prvi utisak do koga će zainteresovani posmatrač doći na zamišljenoj retrospektivi Mire Maoduš jeste njena stabilnost i istrajnost u izboru opšteg koncepta slike. Rečeno najkraće, Mira Maoduš je, gotovo bez perioda traženja slikarskog obrasca svoje radove počev od 70-tih godina, formirala u svom vizuelnom narativu sa osećajem sigurnosti bez alternative – rekao je Đorđe Kadijević.

 

Ovaj istoričar umetnosti je dodao da je pred slikom Mire Maoduš gledalac lišen očekivanja neke alternative i od prvog trenutka ispunjen osećanjem da se nalazi pred umetničkim delom koje ne iziskuje neko traženje.

 

-Na prvi pogled reklo bi se da Maodušova slika uvek na isti način i ponavlja istu “temu”. Ali to je samo prvi, pogrešan utisak. Ozbiljnijim posmatranjem oslikanih površina čijim izgledom Maodušova naizgled kazuje sve što se slikom može kazati na način formalno i misaono homogen. Tako nastaje dubiozni utisak da ona slika uvek “isto”, dok vremenom ne postane razgovetna izvesnost da svaka od njenih slika ima svoju individualnost – rekao je Đorđe Кadijević.

 

Mira Maoduš je studirala slikarstvo u Školi za primenjene umetnosti u Frankfurtu (1965-1968), gde joj je jedan od profesora bio Jozef Bojs, zatim na Akademiji (Accademia di belle arti) u Veneciji (1969-1972) i Akademiji (Ecole National Superieur des Beaux-arts) u Parizu (1972-1975). Osim u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Japanu, boravila je u Rusiji, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Udata je za dr Riođija Nakazatoa, profesora, dekana, rektora i predsednika Kjoricu Univerziteta u Tokiju, koji sada živi u Beogradu. Član je japanske grupe umetnika Ša-Đi-Cu od 1983. i ULUS-a od 1987. godine.

 

Učestvovala je na zajedničkim likovnim smotrama, između ostalih na Majskim i Jesenjem salonima u Parizu, Izložbama UENO muzeja u Tokiju, Izložbama Slobodna akademija slikarstva u Milanu, Oktobarskim salonima, Jesenjim izložbama, Izložbama Crtež i mala plastika u Beogradu itd. Samostalno izlaže od 1973, u otadžbini i širom sveta, između ostalog u Narodnom muzeju Srbije, Galeriji Ulusa, Galeriji 73, Galeriji Ruskog doma, Galeriji savremene umetnosti u Kruševcu, Gradskoj galeriji u Užicu, Muzeju Hercegovine u Trebinju, itd.

 

Mira Maoduš u svojoj biografiji navodi još jedan interesantan podatak – pradeda njene majke Sofije Tesla, rodom iz Raduča, rođeni je brat oca Nikole Tesle. Porodica Maoduš se nastanila u Beogradu posle preživljenih užasa i genocida ustaša nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište