fbpx

header

Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“ u Beogradu

Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“, otvorena je 11. februara u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i trajaće do 6. juna, a nazvana je prema jednom citatu iz beleški legendarnog jugoslovenskog umetnika Leonida Šejke.

 

Izložba „Among Women“ okupila 11 srpskih umetnica u Americi

 

Ova postavka predstavlja seriju priča o pokušajima umetnika da načine promene u društvu, o njihovom protestu koji bi vodio ka svetu konačno pogodnom za život.

 

Ove težnje mogu se nazvati i utopijskim i jasno se mogu sagledati u umetničkim radovima. Ipak, glavnu ulogu ovog puta preuzimaju predmeti i materijali koji nisu deo muzejskih zbirki, već se čuvaju kao dokumentacijski materijal.

 

Izloženi svakodnevni predmeti, upotrebljavani ili nastali tokom rada i umetničkih eksperimenata i istraživačkih procesa, stavljeni su u jukstapoziciju sa umetničkim delima, kako bi se proširio ugao sagledavanja njihove uloge u kontekstu umetničkog stvaranja i društvenog angažovanja umetnika.

 

-„Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“ preispituje značaj predmeta i ličnih priča u kontekstu umetnosti, ali i značaja legatorstva i poklona pojedinaca muzejima, koji imaju svrhu da dela umetnosti trajno sačuvaju i učine dostupnim javnosti sa idejom opšteg dobra – kažu kustosi Muzeja savremenih umetnosti u Beogradu.

 

Predmeti predstavljeni na izložbi pripadaju legatima Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Ane Čolak Antić, Vana Živadinovića Bora, Milana Dedinča i Radmile Bunuševac Dedinac, Ratislave Tabaković, Miroljuba Todorovića, kao i poklona Jelene Jovanović i Drage Panić.

 

Publiku će kroz izložbu voditi kostosi Senka Ristivojević i Miroslav Кarić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište