fbpx

header

Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“ u Beogradu

Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“, otvorena je 11. februara u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i trajaće do 6. juna, a nazvana je prema jednom citatu iz beleški legendarnog jugoslovenskog umetnika Leonida Šejke.

 

Izložba „Among Women“ okupila 11 srpskih umetnica u Americi

 

Ova postavka predstavlja seriju priča o pokušajima umetnika da načine promene u društvu, o njihovom protestu koji bi vodio ka svetu konačno pogodnom za život.

 

Ove težnje mogu se nazvati i utopijskim i jasno se mogu sagledati u umetničkim radovima. Ipak, glavnu ulogu ovog puta preuzimaju predmeti i materijali koji nisu deo muzejskih zbirki, već se čuvaju kao dokumentacijski materijal.

 

Izloženi svakodnevni predmeti, upotrebljavani ili nastali tokom rada i umetničkih eksperimenata i istraživačkih procesa, stavljeni su u jukstapoziciju sa umetničkim delima, kako bi se proširio ugao sagledavanja njihove uloge u kontekstu umetničkog stvaranja i društvenog angažovanja umetnika.

 

-„Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“ preispituje značaj predmeta i ličnih priča u kontekstu umetnosti, ali i značaja legatorstva i poklona pojedinaca muzejima, koji imaju svrhu da dela umetnosti trajno sačuvaju i učine dostupnim javnosti sa idejom opšteg dobra – kažu kustosi Muzeja savremenih umetnosti u Beogradu.

 

Predmeti predstavljeni na izložbi pripadaju legatima Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Ane Čolak Antić, Vana Živadinovića Bora, Milana Dedinča i Radmile Bunuševac Dedinac, Ratislave Tabaković, Miroljuba Todorovića, kao i poklona Jelene Jovanović i Drage Panić.

 

Publiku će kroz izložbu voditi kostosi Senka Ristivojević i Miroslav Кarić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište