fbpx

header

Izložba starih i retkih knjiga u Biblioteci grada Beograda

Deo knjige sa izložbe

Izložba „Kulturna dobra od izuzetnog značaja Biblioteke grada Beograda: Stare i retke knjige 17. veka na stranim jezicima“ biće otvorena 23. decembra u Biblioteci grada Beograda.

 

Postavka, koja se organizuje u okviru projekta Prezentacija restaurirane i konzervirane stare i retke bibliotečke građe Biblioteke grada Beograda, je od izuzetnog i velikog značaja.

 

Osnovna namera projekta je bila da se nabavkom posebne izložbene vitrine koja omogućava kontrolisanu, optimalnu temperaturu i vlažnost, dugoročno obezbede uslovi za prezentovanje vredne gradnje iz fondova Biblioteke grada Beograda.

 

Nabavljena je tehnički najkvalitetnija vitrina za izlaganje stare i retke knjige u Srbiji, koja omogućava da se kroz seriju osmišljenih izložbi u punoj meri prikazu rezultati dosadašnjeg rada BGB na zaštiti stare i retke gradnje.

 

 

U vitrini će biti izloženo pet starih i retkih knjiga na stranim jezicima koje su proglašene kulturnim dobrima od izuzetnog značaja i spadaju u najvredniju gradnju bibliotečkog fonda.

 

Pored izloženih originala knjiga, izložbu čine i njihove digitalne kopije koje će posetioci moći da listaju na specijalnom interaktivnom kiosku, koji je 2018. godine nabavljen uz podršku Ministarstva kulture u okviru projekta „Nasleđe na dodir.“

 

Fond stare i retke knjige Biblioteke grada Beograda jedan je od najvećih i najvrednijih fondova ovog tipa u Srbiji, sa više od hiljadu naslova od izuzetnog i velikog značaja.

 

Od 2012. godine je uz podršku Ministarstva kulture kroz svest projekata restaurirana i konzervirana gotovo sva najvrednija gradnja Fonda stare i retke knjige, kao i ona iz Fonda periodike.

 

Tu gradnju čini 46 naslova kulturnih dobara od izuzetnog i velikog značaja, kartografska zbirka od 16. do 19. veka (31 karta) i pet periodičnih publikacija objavljenih između 1824. i 1865. godine, a među publikacijama nalaze se i knjige koje se izlažu na ovoj postavci.

 

Izložbu možete posetiti do 22. januara.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište