fbpx

header

Izložba „Slobodan da stvaraš“ u MSU

izlozba-MSUB-Slobodan-da-stvaraš-2022

Izložba „Slobodan da stvaraš – stvaraj da budeš slobodan“ realizuje se povodom sprovedenih konkursa Ministarstva kulture i informisanja tokom 2021. godine.

 

Povodom obeležavanja sedamdeset godina Evropske konvencije o ljudskim pravima, Savet Evrope usvojio je „Manifest o slobodni izražavanja u umetnosti i kulturi u digitalnoj eri“ (2020).

 

Tom prilikom organizovana je i digitalna izložba Saveta Evrope pod nazivom „Slobodan da stvaraš – stvaraj da budeš slobodan”. Ovom izložbom se promoviše sloboda umetničkog izražavanja.

 

Zemlje članice Saveta Evrope sprovešće svoje nacionalne izložbe tokom ove godine.

 

Izlagači su Mariela Cvetić, Aleksandar Crnogorac, diSTRUKTURA, Milica Dukić, Tijana Đapović, Bogdan Đukanović, Vladimir Ljubinković, Sanja Radusin Smiljanić, Rastko Šević, Zoran Tešanović i Lana Vasiljević.

 

 

Jedanaest predstavljenih radova na širok i divergentan način ukazuju na potencijalne formate kreativnih izvedbi ideja koje uz konačan, materijalizovan oblik bivaju prezentacija jasnog značenja.

 

Dela nisu strogo ograničena temom slobode izražavanja u umetnosti. Kao produkti stvaralačkog procesa i kreativnosti povezanih sa kognitivnim, konativnim i okolnim faktorima promovišu zadatu ideju izložbe.

 

Ona deluju kao komunikacioni mediji. Deluju kao mediji za prenošenje poruka koji korespondiraju subjektivne misli i lične apstrakcije u objektivnu sferu, ovom prilikom sistem umetnosti. Posredno definišući i sam konvencionalni izložbeni format, prostorne i narativne formulacije značenja koje sistem u sebi sabira.

 

Izložba će biti otvorena u sredu 23. februara. Posetioci će moći da pogledaju izložbu sve do 14. marta u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište