fbpx

header

Izložba slika „Iz dva ugla“ u UK Parobrod

Iz dva ugla

U UK Parobrodu 15. marta od 19 časova biće upriličena izložba slika „Iz dva ugla“ u čast Zuzane Halupove i Martina Jonaša.

Ova izložba krenula je u javnost prošle godine povodom dva događaja, a to su: 20. godina od smrti Zuzane Halupove i 25. godina od smrti Martina Jonaša, dvoje najpoznatijih slikara kovačičke naive. Povodom ovih jubileja, njima u čast organizuje se i njihova zajednička izložba “Iz dva ugla”, da se nikad ne zaborave.

 

Izložba slika dopunjuje nova saznanja o autorima, približuje njihov rad i svakako će usrećiti sve koji vole likovnu umetnost. Dela dva čuvena umetnika koja se prikazuju na ovoj izložbi deo su privatnog vlasništva i fonda udruženja Naiva Art Kult iz Kovačice.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UK Parobrod (@ukparobrod)

 

Zuzana Halupova (1925 -2001) Već u svojoj ranoj mladosti ispoljava izraziti umetnički talenat, kao članica Društva žena, izrađujući folklorne ručne radove vedrih i svežih boja, komponovanih po vanrednom estetskom ukusu. Vezla je marame, košulje, goblene…

 

Tradicionalne motive dopunjavala je sopstvenim ornamentima. Završila je samo pet razreda osnovne škole, gde uz vez pokazuje i svoj crtački talenat u kome se već nazire njen karakterističan stil koji će kasnije biti osnova njenog snažnog i brzog uspona u oblasti naivne umetnosti u svetu.

 

Martin Jonaš (1924 -1996) Rođen je 1924.godine u Kovačici gde je završio šest razreda osnovne škole. Počeo je da slika 1944. godine. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na međunarodnim izložbama naive. Za svoj rad više puta je nagrađivan. Pored ulja na platnu, usavršio je i crtež. Na međunarodnoj izložbi crteža u Italiji 1978. godine Martin Jonaš je osvojio Zlatnu medalju, zajedno sa Dalijem i Gutuzom. Pišući o njegovom crtačkom talentu, jedan likovni kritičar u Italiji ga je nazvao Jonaš Veliki. 1976.godine, pet grafika Martina Jonaša otisnuto je u zlatu i uvrštene su u najbolje grafike sveta – Kapri, Italija.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište