fbpx

header

Izložba slika Gojka Varde u Galeriji `73

Izložba slika Gojka Varde, doajena srpskog i jugoslovenskog dizajna, jednog od osnivača beogradske Škole za dizajn i dugogodišnjeg profesora na Beogradskoj politehnici, biće otvorena u četvrtak 24. februara u 19 časova u Galeriji ’73 (Požeška 83 a, Banovo brdo).

 

Foto: promo

 

Ovaj put Gojko Varda se predstavlja slikama na kojima dominiraju floralni i animalni motivi izrađeni uglavnom od postojećih, pretežno industrijskih napravljenih predmeta i materijala, koji u ovim kompozicijama dobijaju potpuno drugo i sasvim novo značenje. Drvo, plastika, kanapi, metali, staklo, perle, vinjete i tkanine, pored boja, redovan su sastav njegovih slika.

 

 

Gojko Varda je 1960. diplomirao na Odseku za unutrašnju arhitekturu na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu. Već 1963, na Pariskoj izložbi dizajna, dobija nagradu – plaketu „Žak Vijeno“ za dizajn zidnog sata INSA. Kao vrstan majstor, pretežno je sam izrađivao modele za svoje predmete, budući da dobro poznaje tehnologiju materijala.

 

Varda je jedan od osnivača Škole za industrijski dizajn, danas Škole za dizajn na Dedinju, prve takve srednje škole za primenjenu umetnost u svetu. Gojko Varda je od 1964. bio profesor i šef Odseka industrijskih proizvoda, a od 1972. preuzeo je funkciju direktora Škole, gde je svojim radom doprinosio sve do odlaska u penziju.

 

Posle toga, predavao je i na Akademiji za dizajn, a zatim i na Beogradskoj politehnici, sada Akademiji tehničkih strukovnih studija. Ova ustanova uvela je i nagradu za dizajn „Gojko Varda“ – koja se dodeljuje najboljem studentu generacije.

 

 

Izložba slika Gojka Varde u Galeriji `73 će trajati do 8. marta.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište