fbpx

header

Izložba „S obramicom niz put“ u Etnografskom muzeju

Korona virus očito ne jenjava, ali beogradska publika željna umetnosti bez straha sve više posećuje kulturne ustanove. Veliko interesovanje vlada za izložbom „S obramicom niz put“ u Etnografskom muzeju u Beogradu.

 

 

Na izložbi „S obramicom niz put“ predstavljeni su naizgled jednostavno oblikovani, u osnovi lučno zakrivljeni komadi drveta sa urezima ili izdignućima na oba kraja, koji sprečavaju da teret koji se prenosi sklizne sa njih, u narodnoj kulturi pamte se pod nazivima obramice, obravice ili obranice.

 

Drvene motke lučnog oblika, na selu su u prošlosti na ramenima nosile žene kada su prenosile razne vrste tereta: hranu i vodu za radnike u polju, robu za pijačnu prodaju, a čak su imale ulogu i u kontaktu sa onostranim i mističnim.

 

 

Izložba „S obramicom niz put“ pruža posetiocima priliku da se upoznaju s naizlged jednostavnim predmetom, koji u sebi nosi različite poruke. Na osnovu materijala, razlika u oblicima i zakrivljenosti luka, dekoracijama i tragovima uporebe, mogu se izneti brojni zaključci o načinu života ljudi koji su ih koristili, kao i čitavih zajednica.

 

Obramice su identifikovane prema široj geografskoj oblasti u kojima su nastale i korišćene, pa su tako uočljive razlike između obramica pravljenih u dinarskoj, planinskoj oblasti zapadne Srbije, Vojvodini, kao i u geografski i kulturološki raznovrsnoj oblastima centralne i istočne Srbije, gde se još mogu videti tragovi davnih civilizacija.

 

 

Pored samih predmeta, izložen je i ilustrativni materijal koji produbljuje razumevanje ne samo obramica kao zasebnog predmeta već i šireg konteksta u kom su one korišćene.

 

Autor izložbe „S obramicom niz put“ je dr Marko Stojanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu, a izložba će trajati do 15. decembra 2021. godine.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište