fbpx

header

Izložba „Predatori“ u galeriji Eugster privlači veliku pažnju

Izložba „Predatori“, koja prikazuje tapete Flake Haliti, reljef Bojana Šarčevića i skulpturu i instalaciju Saše Tkačenka, a potom i novu seriju umetničkih izdanja Šejle Кamerić, može se pogledati do 26. marta u galeriji Eugster u Beogradu.

 

HIP HOP spektakl u Beogradu: Vreme je za “Re:aktivaciju”

 

Svojim naslovom, izložba u galeriji Eugster otvara ključno pitanje našeg vremena, fokusirajući se na ulogu predatora koji navodno stoji na vrhu lanca ishrane. Možemo li savremene odnose sa našim prirodnim okruženjima nazvati ‘predatorskim’ i da li smo prešli iz potrošačkog društva u predatorsko?

 

Ako je unutrašnji poriv predatora glad, postavlja se pitanje koja glad nas vuče ka oštrom društvenom razdoru. Кriza klimatskih promena nas, kao vrstu, ispunjava krivicom i ostavlja uplašenima pred mogućim ambisom, gde je najveći zločin ljudi predatorska sebičnost prema balansu prirode oko nas.

 

S druge strane, već tri godine čovečanstvo, koje bi trebalo da predstavlja vrhovnog predatora, ironično upada u ulogu plena bivajući jedina vrsta koju juri jedan reprezent mikro-sveta (virus). Nesigurnost sa kojom se suočavamo kroz ovu ulogu izaziva nas da promislimo drugačije način na koji se suočavamo sa svetom.

 

Na izložbi “Predatori” predstavljena je nova serija umetničkih izdanja Šejle Кamerić. Među njima je fotografija kako Šejla u ranoj mladosti u rukama drži bebu tigra. Time što je fotografija nastala sredinom devedesetih godina u Sarajevu, ova umetnica poziva da se ponovo razmisli o osećajima koje je možda skrivala iza osmeha.

 

Na izložbi su i igračke koje su u to vreme bile dostupne deci ovog dela Evrope, doba kada su bile popularne snežne kugle i tečni ramovi za fotografije. Ujedno su te igračke, pa i tigar u Šejlinim rukama, bile i simboli jednog mračnog vremena, kako za decu, tako i za odrasle.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište