fbpx

header

Izložba “Povratak Beogradu” u Muzeju Grada Beograda

povratak-beogradu-mane-sakic

Izložba “Povratak Beogradu” slikara Maneta Šakića biće otvorena 6. oktobra u 19h časova u Muzeju Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije Saša Marčeta.

 

Otvoren prvi muzej viskija, ali samo privremeno

 

“Izložba najavljuje Manetov „povratak“ beogradskoj publici i likovnoj sceni na kojoj je izostajao gotovo deset godina. Monumentalna po svom karakteru i formatima, istovremeno krhka do osetljivosti koju najavljuju stihovi Vaska Pope: „… Vratio sam se s puta… Da sazrelo kamenje iz zavežljaja… Ovde na trgu razdelim…“; upravo u tim razmerama ova postavka nam nudi katarzični susret, ne samo kroz povratak gradu u kome je rođen, već i kroz duboku vezu, ukorenjenu u poreklo, tlo, u ono što jeste i što tek treba da bude”, rekla je Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta.

 

povratak-beogradu-mane-sakic

Mane Šakić, foto – Gordana Kojić-min

 

“Sjedinjenje uzastopnih trenutaka iz dvomilenijumske snage Beograda, ti ruševni, čelični, pa kasnije barutni udarci na topografiju i tlo, zatamljenog i sagorelog grada, kao i prospekti ravnice na severu Banata ili brdašca ka Šumadiji odaju svojevrsni lament nad gradom. Bivaju i polazište koje se svojim dugim linijama ispovednih preklapanja javlja kao jedna od polazišnih pružanja dospelog iz višemedijskog spleta naslovljenog ‘Povratak u Beograd’, gde glas, pokret i prisustvo, scenografija, nose stihove i tumačenje i muziku u kojima se susreću umetniki domašaji koje nose ličnosti Olivera Katarina, Vasko Popa i Enriko Josif”, piše istoričar umetnosti Nikola Šuica u tekstu za katalog izložbe.  

 

Izložba “Povratak Beogradu” biće otvorena do 4. novembra.

 

Slikar Mane Šakić rođen je 1971. godine u Beogradu, a 1995. je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Momčila Antonovića. Godine 1999. odlazi u Španiju (Madrid), gde živi i radi skoro deset godina. 2009. se vraća u Srbiju gde izlaže prvi put 2010. pred beogradskom publikom u galeriji “Ozon”.

 

Uživa da izlaže na javnim atipičnim mestima (Kalenić pijaca, Titova banket sala starog hotela Slavija) i time ugrađuje koncept interesantne interakcije u svoj rad.

 

povratak-beogradu-mane-sakic

 

Posle nekoliko izložbi, odlazi 2013 godine u SAD, gde izlaže prvo u Los Anđelesu, a potom i u Njujorku. Izlaže u nekoliko njujorških galerija, a skreće pažnju izložbom u njujorškom Milk Studios. Izlagao je na mnogobrojnim aukcijama, a slke mu se nalaze u poznatim kolekcijama širom sveta (Sharon Stone, Maxwell, Mana Contemporary).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište