fbpx

header

Izložba „Ovde su nekada bili zmajevi” Darije Dragojlović u DOB-u

Radovi u poslednjem ciklusu “Homogeno u nehomogeno” predstavljaju led kao fenomen i jednu u nizu prirodnih pojava koja je u konstantnom procesu modifikovanja svog stanja i funkcije na Zemlji, a mogu se videti na izložbi „Ovde su nekada bili zmajevi” Darije Dragojlović u DOB-u od 12. do 27. aprila 2022.

 

Odstupajući od sagledavanja isključivo ekoloških aspekata, kao i saznanja iz oblasti koje se baziraju na proučavanju klimatskih promena i problematizovanja stanja životne sredine, ovaj fenomen umetnica Darija Dragojlović uzima kao polaznu tačku na osnovu koje pokušava da mapira njegove migracije, učita značenja koja mu se dodeljuju, a zatim i da uobliči i objedini njihovu pojavnost i tumačenje kroz lično vizuelno istraživanje.

 

Led iščitava kao simbol – obeležje, prirodni spomenik, simboličnu žrtvu (stvaranje, nestajanje, predikcija) koja se ogleda u rezonovanju društvene sredine, kao i individualnog i kolektivnog shvatanja onoga što više nije i što će tek biti. Bez isključivog ukazivanja na destruktivnu ekološku praksu na planetarnom nivou, usredsređuje se na predstavljanje fenomena i njihovih posebnih karakteristika i vrednosti čije je postojanje danas dovedeno u pitanje.

 

 

U osnovi istraživanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti prirodnih fenomena jeste pokušaj da se izloži jedno od viđenja na pitanje: Кako smo nekada, a kako danas gledamo na stanje prirodnih pojava i kako je i da li moguće predvideti njihovu budućnost, a samim tim ih i mapirati?

 

Naziv izložbe ”Ovde su nekada bili zmajevi” izveden je od latinske rečenice Hic sunt dracones (Evo zmajeva). Natpis Hic sunt dracones nalazio se na srednjovekovnim mapama kao jezička odredba za, u ono vreme, mistična i nedostupna područja. Alegorijska predstava zmaja koji bljuje vatru može se iščitavati kao buduće stanje zagrejane planete, mesto gde će zmajevi opet doći, ali i kao veličanje ove prirodne pojave čije je postojanje dovoljno značajno da je nekada predstavljalo i stanište zmajeva.

 

 

Darija Dragojlović iz Кraljeva završila je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, departman likovnih umetnosti, na smeru – slikarstvo, a osnovne studije na Filološko-umetničkom fakultetu kao diplomirani primenjeni umetnik, na odseku zidno slikarstvo, u klasi profesora Gorana Rakića. U svom radu preispituje individualan i kolektivan efekat čovečanstva na planetarni ekosistem, usled čega dolazi do modifikacije njegovih prirodnih stanja i mehanizama, te postaje upitna i njegova dalja održivost.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište