fbpx

header

Izložba „Ona strana vode“: Radovi će preplaviti galeriju

Izložba “Ona strana vode” autora Jenseits des Wassers otvorena je u galeriji Poodrum.

 

„Ujedinjene boje Indije“: Izložba fotografija Maje Vujošević

 

Tokom svog trajanja izložba će imati šest promena u okviru tri tematske celine/poglavlja. Drugo poglavlje izložbe „Sile navike“ počinje smostalnom prezentacijom radova Stefani Imbo (Stephanie Imbeau), a ova izložba u okviru izložbe nosi naziv SMENE (POVORKA). U drugom poglavlju izložbe zaroniće se u načine na koje je voda – u različitim kulturama, religijama i zajednicama – duboko oblikovala i uslovila svakodnevne rituale i ceremonije, te prenosila ljude i njihove priče kroz prostor i vreme. Ovaj segment se sastoji od dve samostalne izložbe, gde će se od 28. do 30. aprila, pa zatim od 9. do 11. maja, u čitavoj Galeriji Podroom prikazivati radovi Stefani Imbo, odnosno Marka Stojanovića, kao i centralnog dela ovog poglavlja izložbe pod nazivom „Ona strana vode: Sile navike“ koji se realizuje od 4. do 7. maja sa radovima Mariam Kalandarišvili, Marjam Katan i Rošanak Amini.

 

U susret finalnim danima izložbe treće poglavlje pod nazivom „Druga strana vode: Ostaci nade“ preplaviće Podroom od 12. do 14. maja radovima Dijane Barkero Perez, Marijane Radović, Ivana Markovića i Grupe Škart, koji se bave uticajima trenutne klimatske krize na svetska mora i reke, kao i ulogom vodnih resursa u oblikovanju skore budućnosti. Ono što će preplaviti prostor galerije tokom ova tri dana jeste upravo talog interakcija između čoveka i prirode, koje su zaprljale i zauvek izmenile svetske vode. A u okviru finisaža izložbe, od 16. do 19. maja, na izložbi će se naći radovi svih umetnika.

 

28 – 30. april | Smene (Povorka)

samostalna izložba Stefani Imbo

 

4 – 7. maj | Drugo poglavlje: Moći navike

Lukas Odahara, Mariam Kalandarišvili, Marko Stojanović, Marjam Katan, Rošanak Amini, Stefani Imbo

 

9 – 11. maj | 19. januar

samostalna izložba Marka Stojanovića

 

12 – 14. maj | Treće poglavlje: Ostaci nade

Diana Barkero Perez, Ivan Marković, Marijana Radović, Škart

 

16 – 19. maj | Dani zatvaranja

sa radovima svih umetnika

 

 

„Ona strana vode“ je kurirana grupna izložba umetnika koji svoje praktično delovanje zasnivaju na temama i opsežnim istraživanjima koje su u vezi sa politikom i poetikom vode. U fokusu ovog projekta – kao i mnogih ranijih radova uključenih umetnika – jesu načini na koje vodene površine definišu naše živote. Istorijski gledano, diskurse u vezi sa političkim nejednakostima i nedostacima, migracijama i razaranjima životne sredine, kao i trgovinom, kolonizacijom i imperijalizmom, uvek je oblikovala voda, koja je ujedno i mesto njihovog odigravanja.

 

U svakom kontekstu u kome voda postoji (kako političkom, tako i geografskom), značenje ovog najdragocenijeg elementa se drugačije tumači: bilo da govorimo o tradiciji ili mitologiji, trgovini ili sukobima, zaštiti životne sredine ili ekstraktivnim industrijama. Ovaj projekat se odvija u tri grada (Beogradu, Berlinu i Teheranu), čime ne samo da se povezuju Istok i Zapad i preplovljavaju ogromne vodene površine, već se povezuju i kustosi, kroz različite zemlje njihovog porekla.

 

Radovi umetnika mogu se podeliti u tri tematske kategorije: geo/politika, priča/pripovedanje, i životna sredina/okruženja, gde svaka od ovih kategorija predstavlja zasebno poglavlje. Svi radovi koji će biti prikazani u sklopu ove izložbe otvaraju istraživanje naracija koje se pletu oko postojećih i izmišljenih vodenih površina. U pitanju su naracije koje istovremeno oblikuju ideološke strukture i zajedničke prakse svakodnevice.

 

Izložba pristupa kustoskom postupku kao nečemu što je samo po sebi performativni čin, i koncipirana je na osnovu Heraklitove ideje da „ne možeš dva puta stati u istu reku“. Tokom trajanja svakog od izložbenih segmenata, menjaće se postavke i/ili umetnici čiji su radovi izloženi, sa idejom da se očuva fluidni karakter izložbe. Performativnost kustoskog pristupa takođe omogućava svakom od radova da gradi nove slojeve značenja, u odnosu na okruženje koje se neprekidno menja. Dok se prilagođava uokolo izloženim umetničkim delima, sukobljava se sa njima i nadopunjuje ih, svako izloženo delo takođe postaje i metafora za pojedinca u pejzažu koji se neprekidno menja.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište