fbpx

header

Izložba o zastavama – „Svesvrstani“ u Studentskom gradu

Izložba „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca

Izložba „Svesvrstani“ umetnika Uroša Кrčadinca, nastala kao rezultat umetničko-kustoske rezidencije u studentskom domu Studentski grad u okviru međunarodnog projekta “They: Live-student lives revealed through context-based art practices”, biće otvorena od 23. juna do 9. jula na nekoliko lokacija u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

 

Izložba „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca

Izložba „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca

 

Za projekat „Svesvrstani“, Кrčadinac je napisao program koji može da generiše beskonačan broj zastava i beskonačno mnogo različitih mikroidentiteta. Uz pomoć ovog programa, više od 150 studenata generisalo je svoje individualne zastave, barjake njih samih. Prateći ovaj proces, izložba postavlja pitanja o vezi između tehnologije i ideologije. Кada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu?

 

Izložba „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca

Izložba „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca

 

Tokom trajanja izložbe 1. jula biće organizovana društvena igra „Svesvrstani“ na otvorenim prostorima u Studentskom gradu, osmišljena pod mentorstvom rediteljke Ane Pinter iz Beograda i kroz zajednički rad rediteljke, umetnika Uroša Кrčadinca, i kustosa Lava Mrenovića sa studentima.

 

-Izložba „Svesvrstani“ obuhvatila je participativni rad sa studentima na nekoliko nivoa: kroz širi pristup rada sa mladom publikom, zatim, kroz radionički rad sa grupom studenata i uključivanje prikupljenih arhivskih fotografija o životu studenata u Studentskom gradu putem uslovno rečeno, dijaloga između studenata i AI generatora zastava koji je umetnik Uroš Кrčadinac osmislio” – rekla je Maida Gruden, urednica likovnog programa u Domu kulture Studentski grad i koordinatorka projekta “They: Live”.

 

Period od 15. marta do 15. aprila 2022. godine umetnik Uroš Кrčadinac i kustos Lav Mrenović proveli su na rezidencijalnom boravku u Studentskom gradu tokom kojeg su imali prilike da se bolje upoznaju sa istorijom Studenjaka kroz arhivske fotografije, prikupljene iz privatnih albuma nekadašnjih i sadašnjih  stanara, da se uključe u studentski život, permanentno razvijajući i primenjujući digitalni participativni umetnički rad u studentskom kontekstu. Umetnički rad Svestvrstani posvećen je razvijanju senzibiliteta prema novim oblicima digitalne kulture, što je od velikog  značaja za sve nas, žitelje 21. veka, naročito za studente kako bi razumeli medijsku, estetsku, ideološku i tehnološku logiku koja stoji iza algoritama, koji generišu ozbiljan deo komercijalnog i ideološkog sadržaja na Internetu i kako bi bili kadri da postanu subjekti tehnološkog sveta, umesto da ostanu tek njegovi objekti.

 

Uroš Кrčadinac je digitalni umetnik, programer, autor i edukator koji smišlja i vodi radionice, kreira data umetnost, vizuelizacije podataka, animiacije i animirane filmove, performanse, interaktivnu umetnost, programira veštačku inteligenciju, crta digitalne crteže, bavi se digitalnom književnošću i eksperimetalnom geografijom.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište