fbpx

header

Izložba „O fabrikama i radnicima” u Muzeju Jugoslavije

Muzej istorije Jugoslavije, RBG

Izložba „O fabrikama i radnicima” autorke Brede Bizjak biće otvorena prvog decembra u Muzeju Jugoslavije povodom obeležavanja 25. rođendana ove institucije, i trajaće do 15. decembra.

 

Muzej Jugoslavije postavku realizuje u saradnji sa Muzejem nauke i tehnike, a jedan njen deo biće otvoren prvog decembra u Muzeju Jugoslavije, dok će nastavak biti upriličen sedmog decembra u Muzeju nauke i tehnike.

 

 

Izložbu su pripremili kustosi ove dve institucije – Ada Vlajić i Rifat Кulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

 

Ove dve institucije povezala je želja da istražuju i prikažu javnosti industrijsko nasleđe koje je važan deo aktuelnog naučno-tehničkog i kulturnog nasleđa.

 

 

Postavka „O fabrikama i radnicima” bavi se industrijalizacijom na teritoriji današnje Srbije – od njenih ranih pojava sredinom 19. veka, do danas. Stoga će biti prezentovana raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Кombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu i Vojno-tehnički zavod u Кragujevcu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište