fbpx

header

Izložba o dinastiji Obrenović u Narodnom muzeju

Izložba-o-dinastiji-Obrenović

Naši muzeji nastavljaju da se bave značajnim srpskim istorijskim ličnostima. Izložba „Kako pamtimo vladare?: Predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu“ autorke Jasmine Cukić, biće otvorena 25. januara upravo u Narodnom muzeju grada Beograda. Odabrana dela pružaju uvid u različite aspekte vizuelne predstave vladara dinastije Obrenović.

 

Nova postavka sadrži 25 radova iz Zbirke crteža i grafika srpskih autora 18. i 19. veka iz Kabineta grafike Narodnog muzeja.  Projekat prezentuje grafike srpskih autora Anastasa Jovanovića, Stevana Todorovića, Ðorđa Krstića, ali i stranih umetnika. Među njima su Karol Pop de Satmari i Vincenc Kacler, čiji su radovi takođe deo ove zbirke.

 

 

Svojim stvaralaštvom su bili vezani za srpsku kulturnu sredinu 19. veka, pružajući svoja umetnička svedočanstva o dinastiji Obrenović.

 

Autorka izložbe Jasmina Cukić, kustoskinja Narodnog muzeja, odabrala je portrete samih vladara. Preko njih se otkriva način stvaranja predstave o vladarskom liku, kao i prikaze istorijskih događaja koji su gradili kult dinastije za vreme vladavine tri kneza Miloša, Mihaila i Milana Obrenovića.

 

Grafičko stvaralaštvo predstavlja važan segment srpske vizuelne kulture 19. veka. Ovom izložbom je stavljeno težište na njegov dokumentarni potencijal kao važno svedočanstvo.

 

Umetnička ostvarenja grafike su postojala u formi samostalnog lista, ili su reprodukovana u knjigama, oglašavana u štampi, i na taj način su pronašla svoje mesto u privatnoj i javnoj sferi.

 

Crtež je na drugoj strani u srpskoj umetnosti 19. veka uglavnom bio lišen šire recepcije. Tu je imao pretežno funkciju kao svedočanstvo. Njegova uloga se prepoznaje u procesu rekonstruisanja i pamćenja određenih događaja, važnih za dinastiju Obrenović.

 

Izložba u Narodnom muzeju će trajati do 24. aprila.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište