fbpx

header

Izložba „Neoneolit“ u Kuli Cetinjska

izlozba-Neoneolit-kula-cetinjska-2022

U Kuli Cetinjska biće otvorena zajednička izložba „Neoneolit“ umetnika Sofije Pašalić i Nemanje Jovanovića.

 

„Budućnost“ je prošlost Neo-neolita. Vremenski ciklus života na zemlji je obišao krug i vratio se na početak. Dani se broje od nule sa sećanjem na pređašnje. Svedočanstva prošlosti koja odjekuju u „novom“ dobu predmet su razmišljanja i pripovedanja. Da li se prošlost posmatra sa nostalgijom ili se od nje zazire?

 

Eksponati „muzeja“ Neo-neolita su izmaštana mogućnost našeg daljeg postojanja, povratak zemlji kao iskonskom spomeniku sveta. Šta je preteča vremenu neoneolita, kakva je njegova svakodnevica, šta je uslovilo njegovo razvijanje, koje artefakti nagoveštavaju?

 

 

Neo neolit odnosno, novo novo kameno doba, je zbirka radova slobodnog izraza nastalih istraživanjem tehnika zanatskog dela, njihovom obnovom i održavanjem u savremenom prostoru. Svrha radova je odgovor na sveukupnu jednodimenzionalnu digitalizaciju života sa svojstvenim narativnim pristupom u svim sferama kulture i društva.

 

Radovi se mogu posmatrati i kao odgovor na narativ neophodnosti i neizbežnosti digitalizacije društva.

 

Sofija Pašalić rođena je u Beogradu 1996. godine. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer grafika i knjiga, 2019. godine. Tokom studija, odlazi i na razmenu u Кrakov, na Akademiju Jan Matejko, gde pronalazi interesovanje za intermedijske i performativne umetnosti. Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za nove medije, završava 2021. godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kula (@kula_cetinjska)

 

Nemanja Jovanovi je rođen u Beogradu 1990. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu na katedri za Orjentalistiku, grupa za japanski jezik, 2014. godine. Dobitnik je stipendije Narodne Republike Кine, 2018. godine, za master studije u trajanju od tri godine na kineskom jeziku, gde se bavio istraživanjem poezije i estetike.

 

Izložba „Neoneolit“ otvara se 28. aprila u 20 časova, a posetioci će moći da je pogledaju sve do 8. maja.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište