fbpx

header

Izlozba „Nagrada Piranezi“ u okviru BINA

izlozba-Nagrada-Piranezi-bina-2022

Izložba „Nagrada Piranezi“, revija recentne arhitekture iz regiona poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova.

 

Nagrada „Piranez“ je prva stručna međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodeljuje u Sloveniji i deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Prvi put je dodeljena 1989. godine Bogdanu Boigdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru. Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Ðovaniju Batisti Piraneziju (1720-1778), čija porodica potiče iz Pirana.

 

Nagrade se dodeljuju najboljim realizovanim arhitektonskim projektima koji su nastali u poslednje dve godine. Obuhvata države iz Srednje Evrope: Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Od 2018. godine, ovoj listi zemalja pridružila se Srbija, 2019. Bosna i Hercegovina, a 2020. Crna Gora.

 

Projekte prikazane na izložbi „Piranezi“ biraju i nominuju nacionalni selektori navedenih zemalja krajem oktobra. Svaki selektor može da predloži po pet projekata.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B I N A (@bina.centar)

 

Deo izložbe za Nagradu „Piranezi“ je i međunarodna studentska izložba na kojoj učestvuju arhitektonski fakulteti iz evropskih gradova. U pitanj su Grac, Špital, Beč, Banjaluka, Sarajevo, Split, Zagreb, Solun, Budimpešta, Peskara, Trst, Podgorica, Bratislava, Ljubljana, Maribor, Beograd, Novi Sad i AA London. U okviru fakulteta će se predstaviti po dva projekta po izboru studentskih selektora.

 

Izložba će biti otvorena 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA.

 

Za Nagradu „Piranezi“ konkuriše 55 realizovanih arhitektonskih projekata i 38 studentskih projekata.

 

Međunarodni žiri čine predavači na godišnjoj konferenciji PDA. Biraju dobitnike Nagrade „Piranezi“, dva Počasna priznanja „Piranezi“ i jednog Počasnog priznanja „Piranezi“ za studente. Dodeljuje ih počasni sponzor konferencije PDA.

 

Nagrada „Piranezi“ dodeljuje se različitim projektima koji se razlikuju po veličini i programu. Fokus nagrade je i dalje na odnosu savremene arhitekture prema prirodnom i kulturnom kontekstu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište