fbpx

header

Izložba „Na staklenom putu“ u Muzeju nauke i tehnike

Na staklenom putu

Izložba „Na staklenom putu“, kojom Muzej nauke i tehnike obeležava Međunarodnu godinu stakla, će biti otvorena u četvrtak, 10. novembra 2022. godine, u 18 časova, u Galeriji „Aleksandar Despić“, Muzeja nauke i tehnike.

 

Autor dopunjenog i izmenjenog izdanja izložbe iz 2015. godine, „Na staklenom putu“, je Zoran Lević, viši kustos – konzervator.

 

Izložba „Na staklenom putu“ posvećena je istorijskom razvoju tehnologije proizvodnje stakla kao materijala, kako prirodnog tako i industrijskog porekla, na teritoriji Srbije. Cilj izložbe je da posetiocima približi značaj i raznovrsnost materijala i tehnologije u savremenom svetu.

 

Na staklenom putu

 

U muzeju će biti predstavljena staklarska tehnologija i alati za izradu stakla na primeru nacionalnih proizvođača kao što su Srpska fabrika stakla iz Paraćina, Staklara Avramovac, Fabrika stakla Nacka Jovanovića u Jagodini, Industrija stakla „Pančevo“, „9. oktobar“ Prokuplje i „Ukras“ Alibunar i „Кristal“ Zaječar. Posetioci će moći da vide predmete od prirodnog i proizvedenog stakla, od sirovina za proizvodnju do primene u najrazličitijim sferama svakodnevnog života.

 

Osim Muzeja primenjene umetnosti, realizaciju projekta pomogli su i Muzej grada Beograda, Zbirka minerala i stena Rudarsko-geološkog fakulteta, Narodni muzej Zrenjanin, Narodni muzej Niš, kao i mnogobrojne ustanove kulture i kolege.

 

Na staklenom putu

 

Proglašenje 2022. godine za Međunarodnu godinu stakla od strane Ujedinjenih nacija, podstaklo je Međunarodni savet muzeja – IКOM (International Council of Museums – ICOM) da prihvati ovu incijativu i obeleži je širom sveta u saradnji sa mnogobrojnim članovima – muzejima.

 

U Srbiji je, na incijativu Muzeja primenjene umetnosti i Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, osnovan nacionalni potkomitet ICOM GLASS Srbija, u okviru matične ogranizacije NК ICOM Srbija. Inicijativu su podržali mnogi muzeji iz Srbije i priključili su se obeležavanju u vidu brojnih događaja i izložbi sa staklom kao glavnom temom.

 

Na staklenom putu

 

Muzej primenjene umetnosti i Muzej nauke i tehnike Međunarodnu godinu stakla obeležavaju zajedničkim projektom pod nazivom Na staklenom putu, pri čemu je svaki muzej obradio temu stakla iz perspektive svoje sfere interesovanja.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište