fbpx

header

Muzej ratnog detinjstva prvi put u Beogradu

U periodu od 29. marta do 10. aprila Beograd će prvi put biti domaćin izložbe „Muzeja ratnog djetinjstva” iz Sarajeva.

 

Nismo svi imali sreće da odrastamo bezbrižno i imamo mirno detinjstvo, a upravo izložba, koja će biti održana u “Endžio habu” (Dobračina 4), posvećena je svoj deci čije je detinjstvo obeležio rat.

 

U Beogradu će prvi put biti predstavljeni predmeti i kratke video priče koje govore o iskustvima dece tokom bombardovanja 1999. godine.

 

Izložba će prikazati i deo muzejske kolekcije koji uključuje priče iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, kao i priče dece iz Sirije, Avganistana, Iraka, koja borave u kampovima u BiH i Srbiji, takođe i priče iz Ukrajine koje je Muzej prikupio u okviru istraživačkih aktivnosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ćeif Magaza (@ceifmagaza)

 

Iz Inicijative mladih za ljudska prava Srbija pozvali su sve one čije su detinjstvo obeležili ratovi devedesetih ili neki drugi ratovi, a imaju živa sećanja ili uspomene, da donesu i doniraju muzejskoj kolekciji sopstvene eksponate/predmete i podele svoju priču koja ih asocira na taj period života. Donirani eksponati i priče postaće deo stalne kolekcije bosanskohercegovačkog Muzeja ratnog djetinjstva koji istražuje i izlaže širom sveta.

 

U Beogradu će povodom otvaranja boraviti osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović i direktorka kancelarije Muzeja u Ukrajini dr Julija Skubitska (Iuliia Skubytska).

 

Izložba će biti dostupna i na engleskom jeziku, a posetioci sa decom će na raspolaganju imati posebne interaktivne vodiče prilagođene deci.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište