fbpx

header

Muzej ratnog detinjstva prvi put u Beogradu

U periodu od 29. marta do 10. aprila Beograd će prvi put biti domaćin izložbe „Muzeja ratnog djetinjstva” iz Sarajeva.

 

Nismo svi imali sreće da odrastamo bezbrižno i imamo mirno detinjstvo, a upravo izložba, koja će biti održana u “Endžio habu” (Dobračina 4), posvećena je svoj deci čije je detinjstvo obeležio rat.

 

U Beogradu će prvi put biti predstavljeni predmeti i kratke video priče koje govore o iskustvima dece tokom bombardovanja 1999. godine.

 

Izložba će prikazati i deo muzejske kolekcije koji uključuje priče iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, kao i priče dece iz Sirije, Avganistana, Iraka, koja borave u kampovima u BiH i Srbiji, takođe i priče iz Ukrajine koje je Muzej prikupio u okviru istraživačkih aktivnosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ćeif Magaza (@ceifmagaza)

 

Iz Inicijative mladih za ljudska prava Srbija pozvali su sve one čije su detinjstvo obeležili ratovi devedesetih ili neki drugi ratovi, a imaju živa sećanja ili uspomene, da donesu i doniraju muzejskoj kolekciji sopstvene eksponate/predmete i podele svoju priču koja ih asocira na taj period života. Donirani eksponati i priče postaće deo stalne kolekcije bosanskohercegovačkog Muzeja ratnog djetinjstva koji istražuje i izlaže širom sveta.

 

U Beogradu će povodom otvaranja boraviti osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović i direktorka kancelarije Muzeja u Ukrajini dr Julija Skubitska (Iuliia Skubytska).

 

Izložba će biti dostupna i na engleskom jeziku, a posetioci sa decom će na raspolaganju imati posebne interaktivne vodiče prilagođene deci.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište