fbpx

header

Izložba „Lice u lice“ u KvArt BW

lice-u-lice-izlozba-tc-galerija-2022

Izložba „Lice u lice“ umetnika Aleksandra Stanojevića biće otvorena u izložbenom prostoru KvArt BW.

 

Deo je kustoskog projekta „Perspektiva 22“ istoričarke umetnosti, Ane Kršljanin. Posetioci izložbe imaće priliku da vide seriju slika i skulptura rađenih tehnikom papir maše. Nastale su od predmeta iz naše svakodnevice i koje su preoblikovani ne samo formom, već novom funkcijom i kontekstom.

 

lice-u-lice-izlozba-tc-galerija-2022

Aleksandar Stanojević, Foto: Promo

 

Na ovaj način autor ukazuje na konzumerizam i ogromnu potrošnju na dnevnom nivou, ali i na recikliranje odbačenih predmeta i razvijenu ekološku svest.

 

Autorov dosadašnji rad karakteriše ispitivanje stilova i tehnika sa fokusiranjem na motiv portreta.

 

– Glavni fokus mog interesovanja postaje čovekov proizvod, odnosno svakodnevni upotrebni predmet koji je iskorišćen, i gubitkom svoje svrhe postaje nepoželjan i odbačen. Temom pod nazivom „Lice u lice“ iskazujem zainteresovanost za trodimenzionalni objekat i skulpturu kao i odnos skulpture i slike u jednom prostoru. Sama ideja rada prilikom izrade skulptura zasniva se na korišćenju odbačenih, neumetničkih, utilitarnih predmeta kojI su deo naše svakodnevice – ispričao je Stanojević uoči izložbe.

 

lice-u-lice-izlozba-tc-galerija-2022

Foto: Promo

 

Autor želi da kroz izložbu ukaže koliki su problem konzumerizam i potrošačko društvo, ali i na mogućnost reciklaže. Bazira se na tome da da novi oblik stvarima koje su odbačene. Stanojević kaže da „Lice u lice“ predstavlja odnos i susret čoveka i njegovog proizvoda.

 

Radovi su izvedeni u kombinovanoj tehnici pri izradi same konstrukcije, kao i fizičkim delovanjem na oblik. Ovaj način formiranja konstrukcije predstavlja neiscrpni izvor novih mogućnosti i novih formi. Ta nova, apstrahovana forma obložena je u tehnici papir – maše i pruža dosta mogućnosti – prateći formu same konstrukcije, formira se nova, umetnička forma. Kolorit je baziran na korišćenju pretežno intenzivnih nijansi različitih tonova To referiše na sintetičko i veštačko, ali i na novo, u korist preoblikovanja običnog predmeta u formu od estetske vrednosti. Portret, koji je glavni motiv mog slikarskog opusa predstavlja uzročnika taloženja otpada i glavnog konzumenta – ispričao je umetnik.

 

lice-u-lice-izlozba-tc-galerija-2022

Foto: Promo

 

U sredu, 25. maja sa početkom u 19 sati je zakazano otvaranje u galeriji na drugom spratu tržnog centra Galerija.

 

Aleksandar Stanojević rođen je 1992. godine u Paraćinu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek – slikarstvo, u klasi prof. Bosiljke Zirojevć Lečić. Trenutno je na master studijama kod iste profesorke. Do sada je imao trinaest samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi. Dobitnik je prve nagrade 44. „Paleta mladih“, Likovna galerija Kulturnog centra Vrbas. Član je SULUV-a od 2021. godine.

 

Izložba će biti otvorena do 3. Juna 2022. godine. Radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova, a ulaz je slobodan.

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište