fbpx

header

Izložba „Lice u lice“ u KvArt BW

lice-u-lice-izlozba-tc-galerija-2022

Izložba „Lice u lice“ umetnika Aleksandra Stanojevića biće otvorena u izložbenom prostoru KvArt BW.

 

Deo je kustoskog projekta „Perspektiva 22“ istoričarke umetnosti, Ane Kršljanin. Posetioci izložbe imaće priliku da vide seriju slika i skulptura rađenih tehnikom papir maše. Nastale su od predmeta iz naše svakodnevice i koje su preoblikovani ne samo formom, već novom funkcijom i kontekstom.

 

lice-u-lice-izlozba-tc-galerija-2022

Aleksandar Stanojević, Foto: Promo

 

Na ovaj način autor ukazuje na konzumerizam i ogromnu potrošnju na dnevnom nivou, ali i na recikliranje odbačenih predmeta i razvijenu ekološku svest.

 

Autorov dosadašnji rad karakteriše ispitivanje stilova i tehnika sa fokusiranjem na motiv portreta.

 

– Glavni fokus mog interesovanja postaje čovekov proizvod, odnosno svakodnevni upotrebni predmet koji je iskorišćen, i gubitkom svoje svrhe postaje nepoželjan i odbačen. Temom pod nazivom „Lice u lice“ iskazujem zainteresovanost za trodimenzionalni objekat i skulpturu kao i odnos skulpture i slike u jednom prostoru. Sama ideja rada prilikom izrade skulptura zasniva se na korišćenju odbačenih, neumetničkih, utilitarnih predmeta kojI su deo naše svakodnevice – ispričao je Stanojević uoči izložbe.

 

lice-u-lice-izlozba-tc-galerija-2022

Foto: Promo

 

Autor želi da kroz izložbu ukaže koliki su problem konzumerizam i potrošačko društvo, ali i na mogućnost reciklaže. Bazira se na tome da da novi oblik stvarima koje su odbačene. Stanojević kaže da „Lice u lice“ predstavlja odnos i susret čoveka i njegovog proizvoda.

 

Radovi su izvedeni u kombinovanoj tehnici pri izradi same konstrukcije, kao i fizičkim delovanjem na oblik. Ovaj način formiranja konstrukcije predstavlja neiscrpni izvor novih mogućnosti i novih formi. Ta nova, apstrahovana forma obložena je u tehnici papir – maše i pruža dosta mogućnosti – prateći formu same konstrukcije, formira se nova, umetnička forma. Kolorit je baziran na korišćenju pretežno intenzivnih nijansi različitih tonova To referiše na sintetičko i veštačko, ali i na novo, u korist preoblikovanja običnog predmeta u formu od estetske vrednosti. Portret, koji je glavni motiv mog slikarskog opusa predstavlja uzročnika taloženja otpada i glavnog konzumenta – ispričao je umetnik.

 

lice-u-lice-izlozba-tc-galerija-2022

Foto: Promo

 

U sredu, 25. maja sa početkom u 19 sati je zakazano otvaranje u galeriji na drugom spratu tržnog centra Galerija.

 

Aleksandar Stanojević rođen je 1992. godine u Paraćinu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek – slikarstvo, u klasi prof. Bosiljke Zirojevć Lečić. Trenutno je na master studijama kod iste profesorke. Do sada je imao trinaest samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi. Dobitnik je prve nagrade 44. „Paleta mladih“, Likovna galerija Kulturnog centra Vrbas. Član je SULUV-a od 2021. godine.

 

Izložba će biti otvorena do 3. Juna 2022. godine. Radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova, a ulaz je slobodan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište