fbpx

header

Izložba “Igra materije i duha” u Galeriji RTS

Igra-materije-i-duha

Otvaranje izložbe Milanke Berberović „Igra materije i duha“ održaće se u Galeriji RTS, Takovska 10 u utorak, 8. marta u 19 časova.

 

Izložba “Parallax” u Doma omladine Beograda

 

Izložbu „Igra materije i duha“ otvaraju slikar Čedomir Vasić i istoričarka umetnosti dr Dijana Milašinović Marić. U programu na otvaranju učestvuju Sonja Jocić sa prikazom modela upotpunjen elementima nakita od stakla (Berberović – Lukić), Jasmina Trumbetaš, Mina Ristić Jonić, Isidora Rajković i Tatjana Olujić.

 

Profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu Milanka Berberović učestvovala na više od 170 kolektivnih izložba u zemlji i inostranstvu, priredila je dvadesetak samostalnih izložbi. Dobitnica je brojnih nagrada i autor brojnih tekstova za knjige, pozorišne programe i kataloge. Realizovala je stotine ilustracija za knjige. Bavi se savremenim i scenskim kostimom, scenografijom, ilustracijom, slikarstvom, uradila je više od dvesta kostimografija za pozorišne predstave.

 

Kostimografski crteži Milanke Berberović su maštoviti i izrazite likovnosti sugerišu samu predstavu.

 

-Кamo sreće da su njene predstave imale duh njenih skica kao što je sreća što su neke prave predstave imale njene kostime – zapazio je 1985. godine teatrolog Jovan Ćirilov.

 

Umetnost je za Milanku Berberović lepota, radost i muka koju treba odživeti, a to osećanje, kako su kritičari konstatovali, vidno je u celokupnoj njenoj delatnosti posvećenoj pozorištu, kostimografiji, pedagogiji i razaznaje se kao doslednost koja je zapravo izraz dualnosti satkane od suptilnog osećanja za likovno.

 

Izložbena aktivnost Milanke Berberović odvija se uporedo sa radom u pozorištu. Izlaže crteže, kostimografske slike i scenski kostime, odnosno likovnost sa scene koja u prostorima galerija dobija drugačije značenje.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište