fbpx

header

Izložba fotografija Pavela Surovog ostavlja bez teksta

Pavel Surovi

Ako želite da vidite krunu sa 7.000 latica, odnosno partu – velelepno svadbeno oglavlje kružnog oblika što predstavlja ciklus života, a koje je karakteristično za Slovake u Srbiji, dođite na izložbu fotografija „Corona – Kruna”.

 

U ovom slučaju, korona nije virus, već kruna, cvetna raskoš simboliše nevinost, mladost i novi početak života, a Pavel Surovi iz Kisača je za svoje fotografije nedavno osvojio prvo mesto u kategoriji Modna fotografija na međunarodnom festivalu Etnomoda („International Baltic Ethnic Fashion Festival”) IBEFF u Sankt-Petersburgu, u kategoriji mofne fotografije.

 

Pavel Surovi

Pavel Surovi

 

Žiri tvrdi- fotografije Pavela Surovog kvalitetom su u rangu svetskog modnog časopisa Vogue, a igra svetla i senki je na nivou čuvenog slikara Karavađa.

 

Ekskluzivna izložba „Corona – Kruna” je uvod u Etnology Fest 2021, festival koji se bavi promocijom nematerijalnog kulturnog nasleđa. Izložba prikazuje starinske narodne nošnje u jedinstvenom spoju umetnosti i etnologije kroz modnu fotografiju i biće otvorena u sredu, 17. novembra u 10.30h na najlepšem gradskom šetalištu, Sava Promenadi.

 

Etnology Fest 2021 održava se od 25. – 27. novembra u Galeriji BW.

 

Umetnik traga za kosmičkim shvatanje ženske lepote od prapočetka. Upravo otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše arhetip Afroditine božanske lepote. Stvara novi moderni etno art koncept kod slovačkog tradicionalnog nasleđa.

 

Pavel Surovi

Pavel Surovi

 

– Naziv izložbe “Corona – Kruna”, ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeću kraljevskog porekla, a sa treće da sam naziv izložbe “Corona – Kruna” sublimira filozofski aspekt fotografija, pošto u kolekciji dominiraju krune i oglavlja, a sama latinska reč Corona znači Kruna, jer kada se posmatra korona-virus COVID-19 pod mikroskopom podseća na krunu zbog šiljastih nastavaka – objasnio je za naš portal Pavel Surovi.

 

Autor je etnografskim istraživanjem u svojim radovima pokušao da prikaže sličnost arhaičnih slovačkih narodnih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom.

 

Sav umetnički scenario, scenografija, stajling, izbor ćilima i prekrivača, kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanje, finalni rezultati projekta ’Corona – Kruna’ plod su autora Pavela Surovog tj. njegove kreativnosti, imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva.

 

 

Cilj Pavela Surovog je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji u Srbiji. Posegao je za novim, ekskluzivnim načinom prikazivanja tradicije i  kulture. Autor je izložbe “Slovačka svadba“, koja je prvi put prikazana na Kalemegdanu u Beogradu. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu Biserna Grana i na Festivalima u Slovačkoj.

 

Svojim radovima predstavljao je Slovake iz Srbije na Dan ustavnosti Republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, u rezidenciji Marije Terezije, kada je ovom prilikom bila upriličena veličanstvena izložba “Slovačka lepota“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište