fbpx

header

Izložba finalista nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“

Mangelos-nagrada-izlozba-remont-2022

U galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“. Učesnici finalne izložbe Nagrade „DB Mangelos“ 2022. će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija. Nakon toga će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na otvaranju izložbe.

 

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu: Vladimir Bjeliči, nezavisni kustos i performer, Lenka Đorojević, umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Teodora Jeremić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, Jelena Micić, umetnica i dobitnica Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2021. godinu i umetnička direktorka festivala WIENWOCHE i Dejan Vasić, likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju u prvom krugu žiriranja je odabrao 4 finalistkinja/a.

 

Finalisti su Pavle Banović, Kemil Bekteši, Dea Džanković i Milan Kujundžić.

 

U drugom krugu žiriranja članovima žirija se pridružuje i Lilia Kudelia, gostujući kustos u Residency Unlimited u Njujorku. Ona razvija rezidencijalne boravke za lauerate nagrada Young Visual Artists Awards. Cela mreža obuhvata 12 nagrada u zemljama Istočne, Centralne i Južne Evrope.

 

Nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki. U pitanju je studijski rezidencijalni boravak u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja.

 

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Nagrada će ove godine biti dodeljena dvadeset prvi put i to 11. jula u 19 časova.

 

„Site specific“ intervencija „Dream streams“ Pavla Banovića publika će imati priliku da pogleda u Monks baru. Traje u periodu od 11. do 18. jula, od 19 do 20 časova.

 

Takođe, rad „Dream streams“ će se emitovati 11. jula u izlogu Event team-a na adresi Trg Republike 5 od 19 do 02 časa.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište