fbpx

header

Narodni muzej slavi 178. rođendan

Femina Balcanica

10. maja u 19 časova u Velikoj galeriji biće otvorena izložba FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA povodom Dana Narodnog muzeja Srbije, koji ove godine proslavlja 178 godina postojanja.

 

Izložba fotografija Roberta Adamsa u okviru BPM 2022

 

Izložba Femina Balcanica predstavlja plod studioznog rada muzejske savetnice Deane Ratković, autorke izložbe, i četiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju – Vere Krstić, Tatjane Cvjetićanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac zahvaljujući kojima će svi posetioci imati priliku da se kroz pažljivo odabrane muzejske predmete upoznaju sa zanimanjima, porodičnim odnosima, modom, običajima, položajem i ulogom žena u privatnoj i javnoj sferi.

 

Izložba i katalog izložbe, govoreći o ženstvenosti, lepoti i društvenom statusu, ženama u rimskim utvrđenjima, mogućim profesionalnim dometima, ženama u domaćinstvu ili političkom životu, za cilj imaju da sve zainteresovane upoznaju sa prilikama u ranijim epohama podstičući na promišljanja o sagledavanju uloga i odnosa kako u prošlim vremenima tako i u aktuelnom dobu.

 

 

Od predmeta za svakodnevnu upotrebu – preslica, igračaka, posuđa, preko raznovrsnog nakita, lekarskih instrumenata, skulptura ili epigrafskih spomenika izložba Femina Balcanica na živopisan način priča različite priče o ženama u antičkom dobu. Podeljena na pet segmenata, od kojih svaki obrađuje jednu od sfera života žene i fenomene vezane za njen položaj u porodici, kultu, zajednici ili umetnosti, izložba prati raznorodne uloge koje je žena imala.

 

Od gospodarice kuće i domaćice, majke, lekarke, pisarke, učesnice u ritualima i religijskim obredima, preko ugledne žene predstavljene tipiziranim statuama velikih i malih Herkulanki, Avguste kao carske majke i supruge koja je visoko pozicionirana na društvenoj lestvici diktirala modu žena u gradovima bićemo u prilici da upoznamo mnoštvo žena Rimskog carstva. Uz pomoć raznorodnih arheoloških predmeta Femina Balcanica  daje odgovore na neka od pitanja koja bismo razmišljajući o vremenu Rimskog carstva mogli imati istovremeno otvarajući nove pravce tumačenja u kontekstu današnjih društava.

 

Izložbu Femina Balcanica moći ćete da posetite sve do 28. avgusta 2022. godine, a zahvaljujući autorskim i stručnim vođenjima, radionicama za posetioce različitih uzrasta i interesovanja, tribinama i predavanjima imaćemo mogućnost da najinteresantnije teme istražimo još neposrednije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište