fbpx

header

Evo kako izgledaju „Etnografske mape“ Jovana Cvijića

Čini se da više život ne možemo ni da zamislimo bez pametnih telefona i digitalne mape, navigacije koja nas vodi. Zahvaljujući interaktivnoj karti detaljno se prikazuje ceo svet, pa i naše Srbije. Ova karta koristeći Google Maps može da prikaže prave satelitske fotografije, pa i lokacije, ulice, zgrade i kuće. Digitalna mapa toliko se koristi da je već stigla do muzeja…

 

Izložba “Etnografske mape – od materijalnog ka digitalnom” autora Miroslava Mitrovića u Etnografskom muzeju u Beogradu priređena je povodom 120-godišnjice ove kulturne institucije. Iz ugla dokumentacije – od prvih zabeleški sa terena, prvih knjiga inventara, promena koje su se odvijale i standardizovale, do kompletno završenog procesa digitalizacije dokumentacije, prikazani su na pomenutoj izložbi.

 

Etnografske mape koje su prikazane, jesu mape koje nemaju političko administrativni osnov. Formirane su na osnovu terenskih istraživanja Jovana Cvijića i njegovih saradnika i sledbenika, a u kontaktu sa pretežno seoskim stanovništvom i brojnim informatorima. Tradicija po kojoj nazivaju jedni druge „ovo su Resavci sa reke Resave“ ili „ovo su Mlavljani sa reke Mlave“, osnov je za prepoznavanje etnografskih predeonih celina. Te etnografske oblasti daju okvir dokumentacione istorije Etnografskog muzeja.

 

U ovom pregledu razvoja dokumentacije, od početka rada Etnografskog muzeja do današnjih dana, istoričari umetnosti žele da ukažu da je informacija o materijalnom (muzejskom) predmetu promenila nekoliko formi: od običnih papirića i beleški, preko sistematizovanih zapisa, prvih muzejskih inventarnih zapisa, državnom politikom i zakonom definisanih kartona, do razvoja elektronskog zapisa i informacionog sistema.

 

Na izložbi je prikazano 19 digitalnih mapa etnografskih oblasti iz Srbije, čiji će položaj moći da se vidi na virtuelnom globusu Zemlje.

 

Po rečima organizatora, sve mape su informaciono povezane sa centralnim registrom predmeta Etnografskog muzeja.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište