fbpx

header

Izložba „ENTR’ACTE“ umetnice Lal Batman u Balkanu

ENTR’ACTE-izlozba-lal-batman-2022

Prva samostalna međunarodna izložba umetnice Lal Batman pod nazivom “ENTR’ACTE: Između činova života” biće otvorena u Bioskopu Balkan. Umetnica dolazi iz Istanbula, a izložba se otvara 4. juna u 19 časova.

 

Izložba „ENTR’ACTE: Između činova života“ objedinjuje umetničke radove Lal Batman. To su slike, video rad specifičan za lokaciju i umetničke instalacije. Rezultati su jednogodišnjeg sociološkog istraživanja koje je sprovela kustoskinja izložbe, Ebru Jetiskin.

 

izlozba-lal-batman-2022

Foto: Marina Bugarčić

 

Smeštena je u istorijski ambijent zgrade Bioskopa Balkan, podignutog na mestu nekadašnjeg hana. Bioskop je značajan po brojnim događajima koji su sledili. Tu je bila prva filmska projekcija, te se uvodi duh prostora u jednu posve dramaturšku i kinematografsku postavku.

 

Izložba ispituje odnose socijalnih interakcija u društvu spektakla koje se, između ostalog, razvijao i sa operom i bioskopom. Razmatra i aktuelne probleme kulture spektakla, koja je prerasla u šund i postala gotovo „prirodna pojava“ savremenog urbanog života.

 

– Izložba nastaje kao rezultat kustoskog istraživanja Ebru Jetiskin i višemesečnog rezidencijalnog boravka Lal Batman u Beogradu. Sloboda koju daje Bioskop Balkan i mogućnost da izađemo u susret kompleksnoj postavci koja uključuje video, instalacije, velike formate u uvek dinamičnim odnosima samog prostora i umetnika čiji radovi upravo ovde nastaju, za nas su ne samo eksplozivna razmena kreativne energije mladog autor, već i uvid u potencijal koji Bioskop Balkan treba da ponudi umetnicima u procesu stvaranja – rekla je povodom izložbe Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta.

 

 

– Kao odraz glasova, lica, reči, osećanja i snova izgubljenih u dubokoj tami iza čvrsto navučenih zavesa prošlosti, izložba ukazuje na nove mogućnosti i radost životnih činova. Video radovi, instalacije i slike imaju za cilj da kreiraju temporalni prostor u kome će posetioci, makar na trenutak, napraviti performativnu pauzu i prepustiti se svetlosti i bojama koje se probijaju iz tame. Takođe i da osvesti prolaznu radost življenja – napisala je kustoskinja Ebru Jetiskin.

 

O autorki izložbe „ENTR’ACTE“

 

Lal Batman rođena 2001. godine u Bursi. Nakon što je završila srednju likovnu školu, započela je program multidisciplinarnih umetnosti na Univerzitetu Yeditepe 2019. godine. Učestvovala je na kustoskim projektima, radionicama, simpozijumima i panelima u Evropi, Aziji, Južnoj Americi i zemljama Balkana, uključujući Atinu, Varnu, Šumen, Pariz, Tokio i Majami. Batman nastavlja da aktivno radi na svojim projektima i izložbama u Turskoj.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BIOSKOP BALKAN (@bioskopbalkan)

 

Ebru Jetiskin je predavač i nezavisna kustoskinja koja živi i radi u Istanbulu. Radi kao vanredna profesorka na istanbulskom Tehničkom univerzitetu. Pored naučnih istraživanja, radila je kao kustoskinja brojnih izložbi: Cacophony (2013), Code Unknown (2014), Waves (2015) i Exposé (2022), kao i na festivalima Dystopie Sound Art Festival / Berlin (2018) i a’21 amber Network Festival (2021). Godine 2020, kao jedna od osnivačica konferencije „FEMeeting: Women in Art, Science and Technology“, pozvana je da učestvuje na festivalu Ars Electronica. Jetiskin je potpredsednica turskog Udruženja međunarodnih kritičara umetnosti (AICA).

 

Izložba „ENTR’ACTE“ će biti otvorena do 4. jula.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište