fbpx

header

Izložba „10, 9, 8, 7…“ Dušana Petričića u KROKODILovom centru

Novu izlagačku sezonu КROКODILov Centar otvara izložbom karikatura Dušana Petričića pod nazivom „10, 9, 8, 7…“.

 

Izložba čuvenog ilustratora će biti otvorena u četvrtak 10. februara u 19 časova, svečanom inauguracijom 2-D spomenika Branka Ćopića.

 

Petričićev spomenik Branka Ćopića predstavlja jedinstven primer dvodimenzionalne, „ilustrovane“ intervencije spomeničkog karaktera u javnom prostoru. Isto delo, doduše proizvedeno od trošnijeg, mekšeg materijala, bilo je, na inicijativu UК „Parobrod“ i GO Stari grad,2015. godine postavljeno u neposrednoj blizini КROКODILovog Centra.

 

Nakon samo nekoliko dana taj spomenik je bio vandalizovan i uništen. Udruženje КROКODIL je tada donelo odluku da isto umetničko delo – ovaj dirljiv osvrt na ličnost i knjige omiljenog dečijeg pisca mnogih generacija – obnovi i ponovo postavi.

 

Izbor karikatura koje će publika imati priliku da vidi tokom naredna dva meseca u prostoru КROКODIL-ovog Centra objavljene su u knjizi Petričićevih karikatura pod nazivom „10, 9, 8, 7…“, koju je nedavno objavila izdavačka kuća Laguna. U knjizi su izabrane Petričićeve karikature iz poslednjih pet godina u potpunosti posvećene detaljnoj analizi političke i društvene stvarnosti koju autor prikazuje s nemilosrdno iskrenom satirom: upravo onakvom kakva ona i jeste, obeležena potpunim ukidanjem demokratskih institucija i vrednosti, diktaturom, svojevoljnom vladavinom jednog čoveka, medijskim mrakom, fašizmom, radikalnim desničarskim idejama i aktivnostima, nekompetentnim ljudima na važnim položajima, kriminalizacijom, neprihvatanjem odgovornosti za zločine počinjene u prošlosti i promovisanjem osuđenih ratnih zločinaca, itd.

 

Foto: Promo, Krokodil

 

Svojim karikaturama Dušan Petričić opominje da živimo u ozbiljno obolelom vremenu te da bolest, na žalost, nije zahvatila samo naše društvo, već da ima pandemijski karakter. Tako se stvarnost još jednom pretvorila u karikaturu, a supstance za kojima autor traga postale su vremenom sve toksičnije i jače.

 

Dušan Petričić će na otvaranju izložbe potpisivati knjige, a zainteresovani posetioci moći će tokom trajanja izložbe da kupe printove izloženih karikatura s potpisom.

 

Petričić je diplomirao na Grafičkom odseku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. godine. Međunarodno je priznat likovni umetnik, posebno u domenu ilustracije knjiga i sadržaja za decu. Dušan Petričić je autor sada već legendarne špice za dečiji serijal „Poletarac“, ilustrovao je dečije knjige „Još nam samo ale fale“, „Nevidljiva ptica“, „My Family Tree and Me“… Autor je brojnih animiranih filmova i dobitnik značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustracije na Sheridan College u Oukvilu i na Ontario College of Art and Design u Torontu, u Кanadi.

 

Slavni ilustrator i karikaturista godinama je sarađivao sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina i magazina: The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star, Scientific American. U nekim boljim vremenima radio je za Večernje novosti, a sarađivao je nekoliko godina s dnevnim listom Politika iz koje je, na sopstveni ponos, izbačen kao nesaradljiv.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište