fbpx

header

Izložba Danila Milovanovića: Sve sam ovo već negde video

izložba-Sve-sam-ovo-već-negde-video

Samostalna izložba „Sve sam ovo već negde video“ Danila Milovanovića biće izložena dve nedelje u umetničkom prostoru U10.

 

U Umetničkom prostoru U10, Danilo se predstavlja izborom intervencija i manjih radova nastalih u proteklih šest godina. Veći deo postavke čine dela koja se bave vizuelnim zagađenjem javnog prostora, tragajući za likovnim potencijalima ove pojave. Najočigledniji primeri su u seriji fotografija kojom umetnik oponaša vizuelne manifestacije iz javnog prostora prevodeći ih u umetničke artefakte.

 

Praksa Danila Milovanovića proizilazi iz posmatranja svakodnevnih socijalnih dinamika i njihovih vizuelnih manifestacija u javnom prostoru. Njih umetnik razume kao neposredan odraz stanja društva i duha vremena.

 

Svoje ideje uglavnom realizuje u obliku efemernih intervencija i performativnih akcija u javnom prostoru. Umetnik ukazuje na ukorenjene simptome potrošačkog društva i konfliktan odnos između čoveka i prirode. Milovanović se bavi globalno aktuelnim temama polazeći od svog lokalnog okruženja, često koristeći humor i satiru kao izražajna sredstva.

 

Izbegavajući spektakl i komodifikaciju gorućih tema, on neposrednim, dostupnim jezikom podstiče pojedinca na aktivno delovanje u društvu. Iako svojim radovima često stupa u polje društvenog aktivizma, Milovanović vešto neguje poetičnost umetničkog izraza, što ga svrstava u kategoriju takozvanog „artivizma”, umetničkog aktivizma. Razigranost i rasterećen pristup koji odlikuju radove Danila Milovanovića brišu granicu između umetničkog izražavanja i građanske odgovornosti.

 

Izložba tako nije samo uvid u njegovo stvaralaštvo već, pre svega, poligon ideja koje nas navode na razmišljanje o percepciji društvenih mehanizama, koji kroje našu svakodnevnicu.

 

Danilo Milovanović živi i radi u Ljubljani, gde je na Akademiji za likovnu umetnost i dizajn (ALUO) diplomirao na Odseku za slikarstvo. Tokom postdiplomskih studija bio je na razmeni u Pragu, na Akademiji za umetnost, arhitekturu i dizajn (UMPRUM). Bio je nominovan za Nagradu OHO namenjenu mladim umetnicima, 2018. i 2019. godine. Dobitnik je Prešernove nagrade Akademije za likovnu umetnost i dizajn u Ljubljani 2020. godine. Njegovi radovi su redovno prisutni u lokalnim i međunarodnim izložbenim i javnim prostorima.

 

Izložba „Sve sam ovo već negde video“ će biti otvorena od 19 časova od 1. do 19. feburara.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište