fbpx

header

Izložba „Borislav Grigorović“ u Muzeju Narodnog pozorišta

Narodno pozorište

Izložba „Borislav Grigorović“ autorke Dragice Gaćeše, posvećena ovom jugoslovenskom pozorišnom, TV i filmskom reditelju, glumcu i scenaristi (1928-2010), biće otvorena 29. decembra u Muzeju Narodnog pozoršta.

 

Ova izložba trebala je da se održi 2020. na deceniju od smrti reditelje Borislava Grigorovića, ali je tada bila odložena zbog korone. Pošto njegovu suprugu Savku i ćerku Anu, koja je takođe reditelj u Narodnom pozorištu, dobro poznajem, ova izložba u toliko nosi veću odgovornost i strepnju u smislu da li ću opravdati njihova očekivanja – rekla je Dragica Gaćeša za sajt Narodnog pozorišta.

 

Ova postavka prikazuje retrospektivu stvaralaštva Borislava Grigorovića, od njegovih prvih glumačkih koraka do poslednjih godina karijere u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

-Nastojala sam da što vernije prikažem njegov rediteljski portret od prvih glumačkih koraka kako na filmu, tako i u pozorištu. Kada je diplomirao, odlučio se da karijeru započne u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gde postaje ubrzo i prvi reditelj, a zatim dobija stipendiju za usavršavanje u Parizu. Posle decenije uspešnog rada u Sarajevu  (1954-1964) prelazi u Narodno pozorište u Beogradu, gde radi svoju prvu režiju Namesnika, koja je doživela veliki uspeh, a zatim predstave počinju same da se nižu – rekla je Dragica Gaćeš.

 

Ona je podsetila da je veliki broj predstava Borislava Grigorovića imao veoma dug scenski vek, a Koštana Bore Stankovića u njegovoj režiji bila je kultna predstava na sceni Narodnog pozorišta, igrana je četrnaest godina i izvedena oko trista puta.

 

Borislav Grigorović je dva puta bio na poziciji vršioca dužnosti direktora Drame u Narodnom pozorištu u Beogradu, a bio je i član Nacionalne komisije za ITI pri UNESCO-u i pokretač manifestacije „Dučićeve večeri poezije“ u rodnom Trebinju. Ostvario je više od sto režija, a bio je i profesor režije na Akademiji umetnosti.

 

-Grigorović je pre svega bio prijatelj, reditelj i pedagog, umeo je da prati glumca, insistirao je na njegovom ličnom stavu i spontanosti tokom građenja uloge, davao mu je slobodu da prividno sam stvara.  Imao je častan odnos prema svojoj profesiji. Njegove predstave su obeležile jedno vreme Narodnog pozorišta u Beogradu, a on mu je ostao veran do kraja svoje karijere – konstatovala je Dragica Gaćeš.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište