fbpx

header

„Beogradski sajam: Inovativnost tehnologije, arhitekture i kulture“

SANU / Foto Rebelgrade

Svi koji vole arhitekturu, umetnost u njoj, ali i priče o zlatnom dobu SRFJ kada su se podizale impresivni građevinski objekti, koji su ostali simboli našeg glavnog grada, sigurno će uživati u izložbi „Beogradski sajam: Inovativnost tehnologije, arhitekture i kulture“, u Galeriji nauke i tehnike SANU, do 6. decembra.

 

Mile Rizik – urbana legenda o kojoj se i danas priča

 

SANU / Foto Rebelgrade

SANU / Foto Rebelgrade

 

 

Na ovoj nesvakidašnjoj izložbi, u organizaciji Udruženja „Kolektiv arhitekata“ i Preduzeća „Beogradski sajam“, posetioci je predstavljen istorijat Sajma, kao i njegov tehnološki, arhitektonski i kulturološki značaj u lokalnim i svetskim razmerama.

 

 

SANU / Foto Rebelgrade

SANU / Foto Rebelgrade

 

 

Verovatno da nema posetioca koji je prilazeći Beogradskom Sajmu ili gledajući iznutra kupole velike tri hale, a da se nije zapitao kako sve izgleda iz ptičje perspektive… Posmatrajući interesantnu maketu od gipsa na izložbi, bićete u prilici da iz svih uglova sagledate kako izgleda ovo arhitektonsko čudo.

 

 

– Uporedo sa razvojem Sajma, izložba prikazuje i rad Instituta za ispitivanje materijala – tehnološkog i istraživačko-naučnog centra koji je značajno uticao na način građena druge polovine 20. veka. Takođe, u izloženoj arhivskoj građi nalazi se i stvaralački opus Branka Žeželja, Milorada Pantovića i Milana Кrstića, čiji je vrhunski domet stvaralaštva upravo kompleks Beogradskog sajma – istikli su u SANU.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište