fbpx

header

„Industrial u neokapitalizmu“ u Uličnoj galeriji

Indsutrial u kapitalizmu

U petak, 15. jula, biće otvorena izložbe fotografija „Industrial u neokapitalizmu“, čija je autorka Nataša Ljubisavljević Simonson AKA Mikamala, u Uličnoj galeriji (Čavketov pasaž) s početkom u 20 časova.

 

Na fotografijama dominiraju industrijski objekti. Oni stoje u kontrastu sa svojim okruženjem, ili se u mračnoj i romantičnoj atmosferi stapaju sa okolinom u lepom, ali toksičnom zagrljaju. One preispituju granice između proizvodnog i stambenog, javnog i intimnog, kolektivnog i individualnog, čistog i prljavog, prirodnog i veštačkog.

 

Pored pitanja identiteta čoveka kao radnika, teme modernog ropstva zaposlenih i ekologije, za rad autorke najveći značaj imaju i pitanja u vezi sa položajem žena, pravima LGBT zajednice, pravima manjina i migranata.

 

Predložena selekcija fotografija pod nazivom „Industrial u neokapitalizmu“ uključuje fotografije nastale u SAD, Kini, Srbiji i Kanadi. Muzička podrška će biti Segregator X.

 

Nataša Ljubisavljević Simonson je rođena i odrasla u Splitu. Diplomirala je filmsku i televizijsku režiju u Beogradu. Duže od 15 godina radi u filmskoj industriji u Srbiji i SAD na poziciji VFX/Post Production koordinatorke i producentkinje. Rediteljka je i nekoliko kratkih filmova, a fotografijom se nezvanično bavi od svoje osme godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by .mikamala. (@motion_broken_mikamala)

“Moje fotografsko stvaralaštvo uglavnom je inspirisano temama koje se tiču načina na koji kapitalistički odnosi u savremenim društvima određuju urbani prostor i život u gradovima, prirodno okruženje, ljudske sudbine i proizvod je ličnih iskustava i opservacija. Radeći na holivudskim filmovima i TV serijama (“Fast and Furious“, “Moonfall“, “DC’s Legends of tomorrow“…) provela sam nekoliko godina u Kini i Kanadi, na lokacijama koje privlače američke filmske projekte niskom cenom radne snage i manjim troškovima.” – objašnjava autorka I dodaje:

 

“Važno je reći da fotografije nisu nastale u cilju dokumentovanja ovakvih prostora i aktera sa namerom da proizvedu nekakav efekat. Proizvodi su spontanog i trenutnog ličnog doživljaja i emocija posmatrača, najčešće nastale usput i u pokretu.”

 

Ne propustite izložbu fotografija „Industrial u neokapitalizmu“ 15. jula u Uličnoj galeriji.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište