fbpx

header

„Improvizacije“ u Galeriji Radošević od 1. juna

Izložba "Improvizacije"

Izložba slika „Improvizacije“ autora Save Pekovića i Ljubomira Vučinića, dvojice profesora i veoma značajnih umetnika savremene likovne scene, biće otvorena u sredu 1. juna u 19 časova u prostoru Galerije Radošević u Beogradu.

 

Izložba kolaža “NULA&NIŠTA” već u najavi obećava

 

Izložba "Improvizacije"

Izložba „Improvizacije“

 

Zajednička izložba slika malog formata autora Save Pekovića i Ljubomira Vučinića predstavlja kratak uvid u likovno stvaralaštvo ova dva slikara i prirodan je spoj dva umetnika bliskih poetika. Reč je o dva pripadnika iste generacije, o dva umetnika širokih interesovanja, i u opsegu likovne umetnosti i van njega, o dva profesora likovnih akademija sa temeljnim poznavanjem slikarskih tehnika i crteža kao osnove.

 

Izložba "Improvizacije"

Izložba „Improvizacije“

 

Postavku u galeriji Radošević čine apstraktne slike manjih formata, koje su imenovali i nazivom zajedničkog projekta – “Improvizacije”. Naziv povezuje slikarstvo Pekovića i Vučinića sa muzikom, što je posebno jasno u slučaju Vučinića, koji od početka navodi muziku kao veliku inspiraciju i koji je već prezentovao više ciklusa nadahnutih džezom.

 

Izložba "Improvizacije"

Izložba „Improvizacije“

 

U njihovom stvaralaštvu boja zauzima ulogu koju u muzici ima nota, dok spoj boja preuzima ulogu akorda. Njihove „improvizacije“ su zapravo jedan divan spoj vizuelnih i auditivni iskustava. Peković pored boje, koja je u osnovi njegovog slikarstva, uvodi i neslikarske materijale, kao što su kanap, zgužvana tkanina, mreža, koje aplicira na površinu slike. Vučiniću su same boje sredstvo izražavanja i reljefna površina slike varira u odnosu od pastuoznih, preko plošnih, do lazurnih namaza boje.

 

Izložba će trajati do 15. juna 2022. godine.

 

Izložba "Improvizacije"

Izložba 

 

 

 

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište