fbpx

header

„Improvizacije“ u Galeriji Radošević od 1. juna

Izložba "Improvizacije"

Izložba slika „Improvizacije“ autora Save Pekovića i Ljubomira Vučinića, dvojice profesora i veoma značajnih umetnika savremene likovne scene, biće otvorena u sredu 1. juna u 19 časova u prostoru Galerije Radošević u Beogradu.

 

Izložba kolaža “NULA&NIŠTA” već u najavi obećava

 

Izložba "Improvizacije"

Izložba „Improvizacije“

 

Zajednička izložba slika malog formata autora Save Pekovića i Ljubomira Vučinića predstavlja kratak uvid u likovno stvaralaštvo ova dva slikara i prirodan je spoj dva umetnika bliskih poetika. Reč je o dva pripadnika iste generacije, o dva umetnika širokih interesovanja, i u opsegu likovne umetnosti i van njega, o dva profesora likovnih akademija sa temeljnim poznavanjem slikarskih tehnika i crteža kao osnove.

 

Izložba "Improvizacije"

Izložba „Improvizacije“

 

Postavku u galeriji Radošević čine apstraktne slike manjih formata, koje su imenovali i nazivom zajedničkog projekta – “Improvizacije”. Naziv povezuje slikarstvo Pekovića i Vučinića sa muzikom, što je posebno jasno u slučaju Vučinića, koji od početka navodi muziku kao veliku inspiraciju i koji je već prezentovao više ciklusa nadahnutih džezom.

 

Izložba "Improvizacije"

Izložba „Improvizacije“

 

U njihovom stvaralaštvu boja zauzima ulogu koju u muzici ima nota, dok spoj boja preuzima ulogu akorda. Njihove „improvizacije“ su zapravo jedan divan spoj vizuelnih i auditivni iskustava. Peković pored boje, koja je u osnovi njegovog slikarstva, uvodi i neslikarske materijale, kao što su kanap, zgužvana tkanina, mreža, koje aplicira na površinu slike. Vučiniću su same boje sredstvo izražavanja i reljefna površina slike varira u odnosu od pastuoznih, preko plošnih, do lazurnih namaza boje.

 

Izložba će trajati do 15. juna 2022. godine.

 

Izložba "Improvizacije"

Izložba 

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište