fbpx

header

Imaginarni lavirint Suzane Stojadinović stiže u Beograd

imaginarni-lavirint

Srpsko-meksička akademska slikarka, samostalni umetnik i članica ULUS-a Suzana Stojadinović predstaviće svoje nove radove u okviru 16. samostalne izložbe slika “Imaginarni lavirint” u tehnici akril na platnu 18. februara u 19 časova, u novootvorenoj galeriji Axios (Кnez Mihailova broj 6, III sprat, Beograd).

 

Grupna izložba „A(r)tlantida“ u Galeriji Novembar

 

Suzana Stojadinović je slikarka jarkog i vatrenog kolorita, apstraktnih, često sanjivih motiva. Njene slike asociraju na relaciju između snoviđenja i prašuma Meksika, tačnije period od petnaest godina koji je provela živeći i slikajući na živopisnoj, vegetacijom bogatoj obali Кaripskog mora u Jukatanskoj džungli.

 

Taj karipski period njenog života i proživljeno u rajskom predelu, očito se snažno urezao u podsvest umetnice i ona ga uspešno prenosi na svoja platna, na zadovoljstvo ljubitelja umetnosti i publike stvarajući apstraktne pejzaže intenzivnih unutrašnjih previranja.

 

Izložba „Among Women“ okupila 11 srpskih umetnica u Americi

 

-Ova izložba zatvara ciklus na temu lavirinta. To je ciklus na kome sam radila manje-više u kontinuitetu poslednje tri godine. Može se reći da to transcendentno putovanje kroz lavirint još uvek nije završeno – rekla je Suzana Stojadinović.

 

Ova slikarka smatra da je ovim ciklusom slika tek jedan krug tog lavirinta koji je došao do svog kraja i najavio ulazak u novi.

 

-Tokom proučavanja istorijata lavirinta, bilo mi je fascinantno saznanje da je pojam lavirinta rasprostranjen na celoj zemljinoj kugli u svim drevnim kulturama. Кod Hopi indijanaca u urezanim petroglifima lavirint je predstavljao putanju rođenja, života i smrti. Moja poslednja slika „Prolaze a možda i ne“ je osvrt na sve ove događaje, na pitanje koje često postavljamo, na monstruozne kreature i momente koje srećemo u tom našem hodočašću po lavirintu zivota. Šta je život no jedna apstraktna putanja sastavljena od stvarnosti, snova i zelja? To isto su i moje slike – rekla je Suzana Stojadinović, koja je u širom sveta izlagala na petnaest samostalnih i 76 grupnih izložbi.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište