fbpx

header

Ilustrator/ke iz Španije osvajaju galeriju Instituta Servantes

Ilustrator/ke-izložba-institut-servantes-2022

Nesvakidašnja izložba „Ilustrator/ke: Pogled na žensko stvaralaštvo u savremenoj ilustraciji“ biće otvorena u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

 

Ilustracija je jedna od najkreativnijih grana stvaralaštva i trenutno je u punom procvatu. Rad ilustratora, a posebno ilustratorki, veoma je cenjen, kako na profesionalnom, tako i na umetničkom nivou. U svetu izdavačkih kuća se sve više ulaže u koncept ilustrovane knjige i zato rad ilustratorki dolazi do izražaja. Njihova maštovitost podstiče reizdanja svetskih klasika i na poseban način zaokružuje produkciju savremenih projekata.

 

Ilustrator/ke-izložba-institut-servantes-2022

María Hesse

 

Pod palicom kustoskinje Matilde Rodriges, ova izložba prikazuje dela ilustratorki priznatih kako na španskoj, tako i na međunarodnoj sceni. To su dizajnerke poput Čileanke Luise Rivere, ili Sonje Pulido, Marije Hese, Helene Peres Garsije ili Lare Lars iz Španije.

 

– Pravi je čas da se oda priznanje trudu ovih stvarateljki i pohvali dobro stanje u kom se španska ilustracija nalazi. Sve je to zahvaljujući njihovim delima koja prevazilaze granice i uživaju međunarodnu slavu. Njihove publikacije prevode se na razne jezike, rade za prestižne robne marke i najbolje svetske medije, ilustruju klasike književnosti, izdaju autorske knjige, radovi im se izlažu u galerijama i na međunarodnim sajmovima, dobijaju značajna priznanja kritičara i publike. Ovo je njihovo vreme – navodi Rodriges.

 

Ilustrator/ke-izložba-institut-servantes-2022

Lara Lars

 

Izložbu „Ilustrator/ke: Pogled na žensko stvaralaštvo u savremenoj ilustraciji“ možete posetiti u petak 13. maja kada je zakazano otvaranje.

 

Za ovu priliku ona je odabrala radove ilustratorki kao što su: Bea Lema, Helena Peres Garsija, Irija do Kastelo, Irija Fafijan, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, Marija Hese, Nurija Figeiredo, Pelo di Kane, Sara Landeta i Sonja Pulido.

 

Postavka je usmerena ka najslobodnijim, najkreativnijim i najličnijim radovima izabranih autorki. Takođe su istraživale različite formate i tehnike: sito štampu, kolaže, keramiku, risografiju, digitalne crteže, skulpture i instalacije.

 

Ilustrator/ke-izložba-institut-servantes-2022

Sara Landeta

 

Izložba „Ilustrator/ke“ prvobitno je zamišljena 2020. godine kao Instagram izložba, u skladu sa tom društvenom mrežom na kojoj većina autorki beleži značajnu popularnost. Nakon velikog uspeha i usled popuštanja protivpandemijskih mera, izložba je počela da putuje širom sveta, od Čikaga, preko Mančestera i Pariza do Krakova.

 

U galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena do sredine leta. Za publiku će biti organizovano nekoliko stručnih vođenja, na srpskom i španskom jeziku.

 

Ilustratorke-izložba-institut-servantes-2022

Ilustratorke

 

Već u subotu, 14. maja, sa početkom u 15 časova, publiku će kroz postavku voditi kustoskinja Matilde Rodriges lično. Ulaz je besplatan, uz neophodnu prethodnu rezervaciju mesta putem ovog linka.

 

Naredna vođenja zakazana su za 21. maj, 18. i 25. jun. Sve informacije o satnici i načinu prijave biće objavljene na zvaničnom sajtu Instituta Servantes, kao i na Fejsbuku i Instagramu.

 

*Naslovna fotografija: María Hesse

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište