fbpx

header

Ilustrator/ke iz Španije osvajaju galeriju Instituta Servantes

Ilustrator/ke-izložba-institut-servantes-2022

Nesvakidašnja izložba „Ilustrator/ke: Pogled na žensko stvaralaštvo u savremenoj ilustraciji“ biće otvorena u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

 

Ilustracija je jedna od najkreativnijih grana stvaralaštva i trenutno je u punom procvatu. Rad ilustratora, a posebno ilustratorki, veoma je cenjen, kako na profesionalnom, tako i na umetničkom nivou. U svetu izdavačkih kuća se sve više ulaže u koncept ilustrovane knjige i zato rad ilustratorki dolazi do izražaja. Njihova maštovitost podstiče reizdanja svetskih klasika i na poseban način zaokružuje produkciju savremenih projekata.

 

Ilustrator/ke-izložba-institut-servantes-2022

María Hesse

 

Pod palicom kustoskinje Matilde Rodriges, ova izložba prikazuje dela ilustratorki priznatih kako na španskoj, tako i na međunarodnoj sceni. To su dizajnerke poput Čileanke Luise Rivere, ili Sonje Pulido, Marije Hese, Helene Peres Garsije ili Lare Lars iz Španije.

 

– Pravi je čas da se oda priznanje trudu ovih stvarateljki i pohvali dobro stanje u kom se španska ilustracija nalazi. Sve je to zahvaljujući njihovim delima koja prevazilaze granice i uživaju međunarodnu slavu. Njihove publikacije prevode se na razne jezike, rade za prestižne robne marke i najbolje svetske medije, ilustruju klasike književnosti, izdaju autorske knjige, radovi im se izlažu u galerijama i na međunarodnim sajmovima, dobijaju značajna priznanja kritičara i publike. Ovo je njihovo vreme – navodi Rodriges.

 

Ilustrator/ke-izložba-institut-servantes-2022

Lara Lars

 

Izložbu „Ilustrator/ke: Pogled na žensko stvaralaštvo u savremenoj ilustraciji“ možete posetiti u petak 13. maja kada je zakazano otvaranje.

 

Za ovu priliku ona je odabrala radove ilustratorki kao što su: Bea Lema, Helena Peres Garsija, Irija do Kastelo, Irija Fafijan, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, Marija Hese, Nurija Figeiredo, Pelo di Kane, Sara Landeta i Sonja Pulido.

 

Postavka je usmerena ka najslobodnijim, najkreativnijim i najličnijim radovima izabranih autorki. Takođe su istraživale različite formate i tehnike: sito štampu, kolaže, keramiku, risografiju, digitalne crteže, skulpture i instalacije.

 

Ilustrator/ke-izložba-institut-servantes-2022

Sara Landeta

 

Izložba „Ilustrator/ke“ prvobitno je zamišljena 2020. godine kao Instagram izložba, u skladu sa tom društvenom mrežom na kojoj većina autorki beleži značajnu popularnost. Nakon velikog uspeha i usled popuštanja protivpandemijskih mera, izložba je počela da putuje širom sveta, od Čikaga, preko Mančestera i Pariza do Krakova.

 

U galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena do sredine leta. Za publiku će biti organizovano nekoliko stručnih vođenja, na srpskom i španskom jeziku.

 

Ilustratorke-izložba-institut-servantes-2022

Ilustratorke

 

Već u subotu, 14. maja, sa početkom u 15 časova, publiku će kroz postavku voditi kustoskinja Matilde Rodriges lično. Ulaz je besplatan, uz neophodnu prethodnu rezervaciju mesta putem ovog linka.

 

Naredna vođenja zakazana su za 21. maj, 18. i 25. jun. Sve informacije o satnici i načinu prijave biće objavljene na zvaničnom sajtu Instituta Servantes, kao i na Fejsbuku i Instagramu.

 

*Naslovna fotografija: María Hesse

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište