fbpx

header

“Idi, igraj se” – Otvaranje izložbe Konstantinosa Patelis Milićevića

idi-igraj-se

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 21. juna u 19 časova otvorena je izložba skulptura „Idi, igraj se” Konstantinosa Patelis Milićevića.

 

Konstantinos Patelis Milićević je tokom prošle godine završio Master studije na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i već priređuje treću samostalnu izložbu.

 

Skulpture / objekti koje izlaže odaju utisak „tečnog toka misli“, komunikativne produkcije čija je lakoća nastanka u kontri sa težinom tema koje obrađuju.

 

 

Utisak lakoće nosi jasna i sigurna sintaksa Kostinog umetničkog ‘jezika’. On vešto gradi dijaloške, dijalektičke forme kombinujući suprotstavljene simboličke elemente, koristeći aluzije, formalne rebuse i ‘instruktivne’ nazive radova.

 

Nazivi su jednostavni imperativi, pitanja i iskazi a ne trome metafore i aluzije koje zaključavaju značenja. Direktnim obraćanjem umetnik aktivira posmatrača, paradoksima dinamizuje moguća čitanja krećući se ka ogoljavanju suštine (fragilnosti) bića kroz društvenost, društvene odnose, uloge, funkcije, sisteme znanja, dominirajuće hijerarhije…

 

Samo sugerišući tematske okvire pitanja svodi na ontološki nivo – ‘da li je starije koka ili jaje’.

 

 

 

Predstave koje kreira bude novu zapitanost pred uvreženim civilizacijskim vrednostima i uverenjima koje neupitno preuzimamo i primenjujemo u životu. Traume svakodnevnice i mesta trpljenja malog čoveka otvara ka dubljim egzistencijalističkim slojevima ostavljajući vidljiv trag ličnog napora da razume i da ‘relaksira’ teskobu sudbinskog automatizma. Efekat paralelnog građenja i štimovanja predmeta i sadržaja ostaje prisutan kao kvalitet u završenom radu. Kao skoro čujno zujanje misaonog procesa, i umetnikovog ali i našeg.

 

Predmeti kojima nas Kosta okružuje čine ontološke ambijente sinhronizovane u spoznajnom naponu.

 

‘Procesuolno traganje i puštanje misli’ je imperativ i ujedno i karakteristika koja Konstantinosov rad čini dosledno zrelim i  udaljava ga korak dalje od neposrednih pedagoških uzora na čijem tragu temelji svoj umetnički izraz. Potecijalno, taj nagon ga kao autora može odvesti i u dalja medijska istraživanja i slobodne formalne iskorake bazirane na već trasiranim, stabilnim metodološkim postupcima i armaturi stvaralačkog procesa. Marija Radoš

 

Izložba „Idi, igraj se” će biti otvorena do 9. jula 2022. radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište