fbpx

header

“I dalje me hvataju snažne emocije kada javno govorim o Petru Lubardi”

Izložba umetničkih slika Petra Lubarde pod nazivom „Neviđeni Lubarda“ otvorena je u PTT Muzeju u Beogradu. U ovoj postavci između ostalog biće predstavljeno i deset slika iz Lubardine privatne kolekcije.

 

Na ovoj ekskluzivnoj izložbi, poštovaoci Lubarde mogu videti slike nastale u periodu od 1942. do 1972. godine, koje do sada nikada nisu bile izlođene, a to su “Bik“, “Crni panter“, “Zmajevi“, “Minotaur“, “Logorska mrtva priroda“, “Škorpija“, “Selo Brajići“, “Stene“, “Кosovski boj“ i “Put slobode (Sutjeska)“. Slike su nastale tehnikama – ulje na platnu, ulje i lakovi na lesonitu, tempera na kartonu i papiru.

 

Izložbu „Neviđeni Lubarda“ prati i prigodno filatelističko izdanje sa motivima umetničkih slika koje će biti izložene u PTT muzeju, a povodom 115 godina od rođenja Petra Lubarde.

 

Direktor PTT muzeja Marko Jelić je istakao da se sada u PTT muzeju odigrava svetska premijera izložbe do sada neviđenih slika. Pošta Srbije omogućila je da ova remek dela od neprocenjive vrednosti ostanu trajno zabeležena u vidu prigodnog izdanja filatelije pod nazivom „115 godina od rođenja Petra Lubarde, koja su puštena u opticaj – rekao je prvi čovek PTT muzeja.

 

Izložbu „Neviđeni Lubarda“ otvorio je istoričar umetnosti Nikola Кusovac, koji je bio i veliki prijatelj Petra Lubarde.

 

-I posle toliko godina od smrti Petra Lubarde, 1974, i dalje me hvataju snažne emocije kada javno govorim o njemu. Bio je prvi pravi slikar koga sam upoznao u životu. Uvek je nosio štafelaj sa sobom, niste mogli da ga vidite bez njega. Za mene, Lubarda je bio pravo oličenje slikara – rekao je Nikola Kusovac. On se prisetio kako se Lubarda poslednjih godina života sporije kretao, zbog reume, ali je uporno stvarao neprolazna dela.

 

-Кao kustos napravio sam najviše njegovih izložbi od svih. Bili smo zaista veoma bliski prijatelji. Ja sam njegov savremenik, prijatelj i svadbeni drug – kazao je Kusovac koji je umeren da će izložba „Neviđeni Lubarda“ u PTT muzeju imati veliki odjek.

 

Izložba „Neviđeni Lubarda“ trajaće do 1. maja, u PTT muzeju u Beogradu (Majke Jevrosime 13), a ulaz je slobodan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište