fbpx

header

Fragmenti – izložba radova sa umetničke rezidencije DC Krova

Tokom marta i aprila u Društvenom centru Krov je održan drugi rezidencijalni boravak za stvaraoce, umetnike i druge entuzijaste. Na rezidenciji je učestvovalo sedam umetnica i jedna umetnička grupa učenika Tehnoart škole. Oni će od 9. do 16. juna predstaviti svoje radove na izložbi FRAGMENTI koja će se održati u Kulturnom centru Magacin (Kraljevića Marka 4).

 

Marija Stojković i Nikoleta Radišić izlažu samostalno, dok Jana Golubović, Nađa Maksimović, Milica Živković, Una Radović i Kristina Jevtić izlažu sa zajedničkom temom. Milica Protić, Danijel Šmičiklas i Lazar Skokić izlažu kao umetnička grupa.

 

O radovima:

 

Radovi Marije Stojković  nastali su u toku rezidencije nose naziv Međuprostor i nadovezuju se na seriju radova pod nazivom Izlaz. Rađeni su kombinovanjem crteža, slike i kolaža.

 

Triptih BLOKOVI Nikolete Radišić sastoji se iz radova nastalih mixmedia tehnikom, kombinovanjem naslikanih površina akrilnim bojama na canson papiru i kolažnih delova štampanih na debljem papiru. Ne samo kompozicijom, već i upotrebom vidno različitih materijala, blokiraju se prirodni tokovi procesa – slikanja ili štampe cele slike. Posledično, blokira se i doživljaj jednog ili drugog medija u celini kod posmatrača.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Društveni centar Krov (@dc.krov)

 

Grupni rad Svetlost kroz tamu odnosi se na isticanje čistih i dobrih stvari u neredu današnjice, a radovi su: Jelene Golubović, Nađa Maksimović, Milica Živković, Una Radović i Kristina Jevtić.  Umetnost ,,krade“ stvari iz tog nereda i ističe ih, iznosi na svetlost dana.

 

Čovek stvara umetnost i tako su donosioci svetlosti na ovaj svet svi dobri ljudi. Naš zajednički rad čine individualna viđenja i sve asocijacije na načine kojima se čovek svojim delima probija kroz mrak. Poput Meseca, zvezda, svetiljki i vatre koji obasjavaju noći dok ne dođe jutro, čovek je svetlost univerzuma.

 

Tu je da osvetli „probleme“ sveta i učini ga boljim. Nađa Maksimović i Una Radović će za taj prikaz koristiti poeziju, Kristina Jevtić fotografije, a Jana Golubović i Milica Živković crteže.

 

Grupni rad seriju fotografija inspirisala je Shibari, umetnost lepog ili estetičnog vezivanja koja potiče iz Japana. Njih su grupno radili: . Milica Protić, Danijel Šmičiklas i Lazar Skokić. To je umetnost vezivanja objekata kao i ljudi, zbog čega ima duboko kontraverznu konotaciju. Ovim radom umetnici su želeli  da demistifikujemo shibari i demistifikuju predrasudu o njoj koja je nastala zbog seksualizacije eksploatisane u popularnoj i masovnoj kulturi.

 

Javno otvaranje izložbe „Fragmenti“ desiće se 9. juna u 19h u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište