fbpx

header

Filip Stefanović predstavlja instalacije u Gradskoj galeriji

filip-stefanović-izložba

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom “Razgovor biljnog korenja” koja je večeras od 20h otvorena u Gradskoj galeriji Кulturnog centra Grad, likovni umetnik Filip Stefanović će se predstaviti grupom odabranih živih instalacija i kreacija u formi akvarijuma, terarijuma i wabi kusa, nastalih u periodu od poslednje dve godine.

 

Veliki Beogradski Manifest na Sava Promenadi

 

Кreiranje prirode kao svojevrsna umetnička praksa je glavno polje istraživanja autora i njome se bavi poslednjih šest godina. Pokrenut istraživanjem estetike i filozofije daleko-istočnih zen bašti kao prve forme žive umetnosti, kasnije aquascapinga i terarijuma, predstavljalo je prekretnicu u likovnom izrazu.

 

Motiv prirode sa tradicionalnog crteža i grafike vremenom se pretvorio u kreiranje i stvaranje prirodnih postavki. Sredstva kao što su tuš i trska odnosno linija, površina i boja zamenili su prirodni materijali biljke, kamenje, drvo, zemlja i voda.

 

Njihove boje, teksture i forme postale su novi likovni jezik kojim se Filip Stefanović služi pri kreiranju. Кroz njihovu estetiku, funkcionalnost kao i duhovnost autor ispituje različite fenomene, pritom stvarajući žive minijaturne eko sisteme. Prirodnost kao takva je postala glavno pravilo i moto u okviru stvaralaštva autora.

 

Atmosfera i duhovnost, balans i dinamika, prirodnost i hibridnost živih instalacija predstavlja glavnu okupaciju u novom Filipovom likovnom izrazu. Da bi se uopšte autor bavio estetikom, ličnim likovnim izrazom unutar živih instalacija bilo je potrebno savladati i naučiti mnogo različitih oblasti i implementirati ih u sam rad kako bi on bio u poziciji da egzistira kao živo umetničko delo.

 

Prirodne instalacije su proizvod interdisciplinarnosti i predstavljaju sublimaciju različitih naučnih oblasti kao što su biologija, fiziologija, ekologija, hemija, estetika, umetnost i filozofija.

 

Izložba je otvorena svakodnevno do 5. juna od 16 do 21h u Gradskoj galeriji КC Grad.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište