fbpx

header

Filip Stefanović predstavlja instalacije u Gradskoj galeriji

filip-stefanović-izložba

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom “Razgovor biljnog korenja” koja je večeras od 20h otvorena u Gradskoj galeriji Кulturnog centra Grad, likovni umetnik Filip Stefanović će se predstaviti grupom odabranih živih instalacija i kreacija u formi akvarijuma, terarijuma i wabi kusa, nastalih u periodu od poslednje dve godine.

 

Veliki Beogradski Manifest na Sava Promenadi

 

Кreiranje prirode kao svojevrsna umetnička praksa je glavno polje istraživanja autora i njome se bavi poslednjih šest godina. Pokrenut istraživanjem estetike i filozofije daleko-istočnih zen bašti kao prve forme žive umetnosti, kasnije aquascapinga i terarijuma, predstavljalo je prekretnicu u likovnom izrazu.

 

Motiv prirode sa tradicionalnog crteža i grafike vremenom se pretvorio u kreiranje i stvaranje prirodnih postavki. Sredstva kao što su tuš i trska odnosno linija, površina i boja zamenili su prirodni materijali biljke, kamenje, drvo, zemlja i voda.

 

Njihove boje, teksture i forme postale su novi likovni jezik kojim se Filip Stefanović služi pri kreiranju. Кroz njihovu estetiku, funkcionalnost kao i duhovnost autor ispituje različite fenomene, pritom stvarajući žive minijaturne eko sisteme. Prirodnost kao takva je postala glavno pravilo i moto u okviru stvaralaštva autora.

 

Atmosfera i duhovnost, balans i dinamika, prirodnost i hibridnost živih instalacija predstavlja glavnu okupaciju u novom Filipovom likovnom izrazu. Da bi se uopšte autor bavio estetikom, ličnim likovnim izrazom unutar živih instalacija bilo je potrebno savladati i naučiti mnogo različitih oblasti i implementirati ih u sam rad kako bi on bio u poziciji da egzistira kao živo umetničko delo.

 

Prirodne instalacije su proizvod interdisciplinarnosti i predstavljaju sublimaciju različitih naučnih oblasti kao što su biologija, fiziologija, ekologija, hemija, estetika, umetnost i filozofija.

 

Izložba je otvorena svakodnevno do 5. juna od 16 do 21h u Gradskoj galeriji КC Grad.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište