fbpx

header

Feministička borba Barselone kroz objektiv Pilar Ajmerik

Masovni protesti, odvažne feministkinje i hrabre borbe za prava žena, koje su se u drugoj polovini XX veka odvijale na ulicama Barselone, zabeležene su na radovima nagrađivane Pilar Ajmerik, fotografa čija će izložba „Feministička borba u Barseloni“ biti otvorena 8. marta u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

 

Pilar Ajmerik je dobitnica španske Nacionalne nagrade za fotografiju za 2021. godinu, lično je izabrala radove koje će, prvi put objedinjene na ovaj način, predstaviti beogradskoj publici. Formatom društvene hronike ona je ovekovečila brojne proteste i pokrete počev od kraja frankizma, preko perioda tranzicije, do današnjih dana. Кroz svoju ličnu vizuru i u društvu svoje kamere, pratila je put žena koje su branile svoja prava i slobode.

 

Mnoge od ovih fotografija predstavljaju odraz jednog grada koji se radikalno transformisao, odraz Barselone sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, naročito levičarskih intelektualaca.

 

-Okupljene na jednom mestu, predstavljaju ogledalo pokreta u kojem su se okupile tri generacije. Oni koji su se vraćali iz egzila, oni koji su bili u unutrašnjem otporu, kao i mladi koji su upijali od jednih i od drugih, između ostalih – rekla je Pilar Ajmerik.

 

Ova umetnica se očito i po stilu odevanja razlikuje od svojih koleginica.

 

-Nikada se nisam oblačila kao fotograf, sa prslukom i čizmama. Naprotiv, išla sam na štiklama, a kameru, obojenu u crno, nosila sam skrivenu. Ukoliko bi me pogledao neki policajac, skretala sam mu pažnju tako što bih stavljala ruž za usne – izjavila je svojevremno Ajmerik.

 

Nedavno je dobila Nacionalnu nagradu za fotografiju za 2021. godinu, koju dodeljuje špansko Ministarstvo kulture. Žiri joj je odao priznanje „zbog karijere u oblasti ulične fotografije, započete sedamdesetih godina, koja postavlja goruća pitanja u poznoj fazi frankističke društvene i političke stvarnosti, a koja su i dan danas aktuelna“.

Izložba „Feministička borba u Barseloni“ biće otvorena od 8. marta do početka maja. U skladu sa važećim epidemiološkim merama, svečanog otvaranja izložbe neće biti. Institut Servantes će dva puta mesečno organizovati besplatna vođenja kroz izložbu, uz prethodnu prijavu putem zvaničnog sajta instituta. Prva vođenja zakazana su za 12. i 26. mart sa početkom u 15 časova, a u skladu sa zahtevom publike mogu da budu na srpskom, španskom ili engleskom jeziku.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište